Hlavní obsah

Železný: Gruzie a Kosovo jsou jako Mnichov, EU neřeší problémy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Europoslanec Vladimír Železný v nedělním pořadu Partie na TV Prima mimo jiné kritizoval Evropskou unii za to, že se zabývá sama sebou a rázně neřeší stávající i pravděpodobné budoucí problémy. Železný se ale také bez okolků vyjádřil k NATO, energetické závislosti Evropy na Rusku či konfliktu v Gruzii. Neváhal přitom použít srovnání s Mnichovskou dohodou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Železný

Článek

Právě v Mnichově byl v roce 1938 zpečetěn osud československé první republiky, když velmoci na popud hitlerovského Německa souhlasily s odtržením příhraničních oblastí od Československa. „My jsme byli Gruzínci a sudetští Němci byli Abcházci. Jižní Osetie je součást Gruzie, jako byly sudetské oblasti součástí tehdejšího Československa,“ řekl Železný s tím, že NATO by mělo být v postupu vůči politice Moskvy rozhodnější.

Od nadcházejícího summitu Evropské unie v Bruselu kvůli vojenskému zásahu Ruska v Gruzii ale neočekává nic jiného, než politiku appeasementu. Evropa je prý totiž pupeční šňůrou napojena na ruské energetické zdroje.

„ČR by měla diverzifikovat svoje zdroje. Myslím si, že to jde a že k tomu dojde. Jinak Evropská unie bude unie řízená z Moskvy.“ (V. Železný)

Evropa podle něj musí diverzifikovat své zdroje. V té souvislosti europoslanec kvitoval menší závislost ČR na ruské ropě vzhledem k dodávkám i z ropovodu Ingolstadt. Umenšování závislosti na jedné zemi ale podle něj musí pokračovat, a to v rámci celé EU.

Německo musí v unii dostat prostor a zelení být vytlačeni

Železný dodal, že by proto měli být se svou nepraktickou politikou vytlačeni na okraj zelení a větší roli v rámci unie by mělo hrát Německo. V kontrastu s Německem se Železný pustil také do Francie, která si podle něj buduje své malé impérium v podobě Středomořské unie.

Na adresu Evropské unie ještě Železný dodal, že se zabývá příliš sama sebou, je zahlcena agendou, přičemž „jim občas spadne strop na hlavu“.   

Požadavek NATO na zachování územní celistvosti Gruzie, tedy včetně odštěpenecké Jižní Osetie a Gruzie, se bude špatně hájit v souvislosti s uznáním únorového osamostatnění Kosova na Srbsku, pokračoval europoslanec. „Pošlapali jsme suverenitu Srbska. Uznáním Kosova jsme vlastně dali argument, že Mnichov byl v pořádku,“ řekl. 

Radar znamená přijmout odpovědnost 

Na anketní otázku, zda se bojí Ruska odpověděl, že nikoliv. „ČR je součástí NATO, paktu, který chrání své členy,“ řekl. I proto by prý měla ČR přijmout odpovědnost a přijmout na svém území americký obranný radar.

Dodal, že k ruské kultuře má výrazně kladný vztah a skutečné nebezpečí pro Evropu se přesouvá spíš do Íránu. „Evropa bude ohrožena Íránem, možná nukleárním. Proto by měla mít předpolí v Gruzii a na Ukrajině,“ řekl Železný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám