Hlavní obsah

Železničářské odbory odvolaly předsedu Duška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborové sdružení železničářů ve středu odvolalo svého předsedu Jaromíra Duška. Odvolání předcházelo minulý týden rozhodnutí vedení OSŽ zbavit Duška výkonných pravomocí v souvislosti s hospodařením největší odborové organizace na železnici.

Článek

Oficiálním důvodem má být zpráva revizní komise odborů a ztráta důvěry. Ještě minulý týden, kdy odbory Duška zbavily výkonných pravomocí, ale byly důvodem investice do hotelů, které odborům patří. Podle odborů do nich Dušek investoval, aniž by o tom odbory veděly. Podle Duška ale bylo vše řádně schváleno.

"Podle předem připraveného scénáře jsem byl dnes popraven pučisty na základě vykonstruovaných argumentů," řekl Dušek.

Rozhodnutí považuje za neplatné, protože je prý v rozporu se stanovami OSŽ a hodlá se bránit u soudu. "Zároveň se budu domáhat očištění svého jména před veřejností," dodal.

On sám tvrdí, že za jeho dovoláním může být snaha jiných členů vedení odborů zamaskovat své vlastní chyby. Dušek podle svých slov několik měsíců upozorňuje na poroušování zákonů i vnitřních stanov sdružení. Podle něj například místopředsedové OSŽ Petr Bazger a Jaroslav Pejša sedí v orgánech akciových společností v rozporu s obchodním zákoníkem.

Dušek stál v čele nejsilnější odborové centrály na železnici 12 let. Pod jeho vedením si odboráři v roce 1997 pětidenní stávkou vymohli zastavení privatizace drah a odchod generálního ředitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám