Hlavní obsah

Zelenou kartu mohou v ČR nově získat cizinci z 64 zemí mimo EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zemí, jejichž občané se mohou v České republice ucházet o tzv. zelenou kartu, se ve středu rozšířil na 64. Kvalifikovaní cizinci mohou díky kartě získat v ČR pracovní místo, není-li do měsíce obsazeno pracovníkem z EU, uvedla ve společném prohlášení ministerstva vnitra a průmyslu.

Článek

Původní seznam čítal pouze 12 zemí, od nynějška to bude o 52 více. Ministerstvo vnitra vyhlášku zpracovalo na základě dohody s ministerstvem průmyslu a obchodu, ministerstvem práce a sociálních věcí a s ministerstvem zahraničních věcí.

Zelené karty
O vydání zelené karty typu "A", "B" nebo "C" je oprávněn požádat cizinec, který je státním občanem následujícího státu:  Albánská republika, Andorské knížectví, Antigua a Barbuda, Argentinská republika, Australské společenství, Bahamské společenství, Barbados, Bolívarská republika Venezuela, Bosna a Hercegovina, Brazilská federativní republika, Brunejský sultanát, Černá Hora, Federace Sv. Kryštofa a Nevise, Guatemalská republika, Honduraská republika, Chilská republika, Chorvatská republika, Japonsko, Kanada, Korejská republika, Kostarická republika, Makedonská republika, Malajsie, Mauricijská republika, Monacké knížectví, Nikaragujská republika, Nový Zéland, Panamská republika, Paraguayská republika, Salvadorská republika, Sanmarinská republika, Seychelská republika, Singapurská republika, Spojené státy americké, Spojené státy mexické, Srbská republika, Stát Izrael, Svatý stolec, Tchaj-wan, Ukrajina, Uruguayská východní republika, Zvláštní administrativní oblast Číny Hong-kong, Zvláštní administrativní oblast Číny Macao.
O vydání zelené karty typu "A" je oprávněn požádat cizinec, který je státním občanem Arménské republiky, Ázerbájdžánské republiky, Běloruské republiky, Čínské lidové republiky, Ekvádorské republiky, Filipínské republiky, Gruzie, Indické republiky, Indonéské republiky, Jihoafrické republiky, Kolumbijské republiky, Marockého království, Moldavské republiky, Mongolska, Peruánské republiky, Republiky Kazachstán, Ruské federace, Senegalské republiky, Spojených arabských emirátů, Thajského království, Turecké republiky.
zdroj: ministerstvo vnitra

"Z pohledu ministerstva průmyslu a obchodu považuji právě vysoce kvalifikované cizince za klíčové pro nedostatkové profese na českém pracovním trhu, a to díky vysoké přidané hodnotě, kterou přinášejí," vzkázal skrze svou mluvčí Veroniku Forejtovou ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Počty zelených karet nově vydaných v jednotlivých letech od jejich zavedení
Rok2009201020111. 1. - 30. 11. 2012
Zelené karty celkem557090128
zdroj: ministerstvo vnitra

Zelené karty

Existují tři typy zelených karet:

  • typ A: pro kvalifikované pracovníky s vysokoškolským vzděláním a klíčový personál
  • typ B: pro pracovníky na pracovních pozicích minimálně s požadavkem vyučen
  • typ C: pro ostatní pracovníky

Reklama

Výběr článků

Načítám