Hlavní obsah

Zelení žehlí problémy v poslaneckém klubu, sešli se s rebelkami

Právo, Novinky, jov, trj
PRAHA

Zelení poslanci se v úterý dopoledne sešli, aby se pokusili vyřešit problémy, které by mohly vést k odchodu dvou rebelek Olgy Zubové a Věry Jakubkové z klubu nejmenší parlamentní strany. Podle šéfa strany Martina Bursíka je cílem schůzky situaci celkově uklidnit. Upozornil, že na klidu u zelených závisí i stabilita vládní koalice.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Martin Bursík

Článek

Ve Sněmovně se dopoledne sešel poslanecký klub zelených. Dorazili Martin Bursík, Kateřina Jacques, Ondřej Liška, se zpožděním také obě rebelky. Na jednání se přišla podívat i první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Přemysl Rabas, který projevil zájem o místo šéfa klubu, je v zahraničí.

"Rádi bychom vyhradili dostatek času, abychom komunikovali. Takže bez nějakého omezení budeme komunikovat, všechny starosti a otázky a všechno, co má kdo na srdci, tak předpokládám, že na klubu bude příležitost říci a cílem je celkově situaci uklidnit,“ řekl před jednáním Bursík.

Odstoupení Jacques z postu předsedkyně klubu, které poslankyně oznámila v pondělí, označil za obětavé a hlavně politicky prozíravé, jde prý o dobrý základ ke zklidnění situace. To by podle něj bylo prospěšné nejen pro zelené, ale také pro vládní koalici. "Na tom také závisí stabilita koalice,“ uvedl Bursík.

Klub SZ může fungovat i bez rebelek

Na volbu šéfa klubu patrně nedojde vzhledem k Rabasově nepřítomnosti. "Když tady není a projevil zájem o kandidaturu, tak je asi stěží možné na dálku jej volit,“ podotkl Bursík.

Odmítl výtku rebelek, že nebyly dopředu informovány o odstoupení Jacques. "Tohle je trochu argument jak v blázinci. To bylo naprosto mimořádné řešení,“ uvedl s tím, že krok Jacques byl naprosto neočekávaný.

Pokud by obě rebelky nakonec z klubu zelených vystoupily, podle Jacques může nejmenší frakce ve Sněmovně fungovat dál. Jak uvedla, podle usnesení dolní komory totiž stačí k utvoření poslaneckého klubu tři poslanci.

Zubová s Jakubkovou plánují na druhou hodinu odpoledne tiskovkou konferenci, očekává se, že na ní sdělí své rozhodnutí, zda v klubu zůstanou nebo jej opustí.

Reklama

Související články

Zubová: odvolání Jacques nežádáme

Zelení na jednání Republikové rady v Kolíně řeší od sobotního rána vnitrostranické spory. Dvě poslankyně, Olga Zubová a Věra Jakubková, hrozí odchodem z klubu,...

Výběr článků

Načítám