Hlavní obsah

Zelení varují Johna: budou z vás Kšefty veřejné

Právo, Novinky, jas, map
Aktualizováno

Předseda Strany zelených Ondřej Liška se rozhodl varovat konkurenční Věci veřejné (VV) před podnikatelem Jaromírem Soukupem. Ten je majitelem mediální agentury Médea, která mimo jiné pronajímá reklamní plochy a zajišťuje i další mediální servis. Zatímco v roce 2006 pomáhal Soukup do Sněmovny zeleným, nyní podle strany spolupracuje s ČSSD a právě VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

Článek

Zelení se na VV obrátili formou dopisu, který předseda Ondřej Liška adresoval svému protějšku Radku Johnovi. Ten si však posteskl, že jej na rozdíl od médií nedostal.

"Stejně jako sociální demokracii pronajímá pan Soukup také Vám za zdánlivě velice výhodných podmínek reklamní plochy na billboardy apod. Nic však není zadarmo. Strana zelených už s panem Soukupem jednu zkušenost má, a proto dovolte, abych Vás kolegiálně varoval," napsal Liška na úvod.

Pokud nechcete, aby se z Věcí veřejných staly Kšefty veřejné, vřele Vám doporučuji se od pana Soukupa odstřihnout
Ondřej Liška v dopise Radku Johnovi

Následně VV upozornil, že Soukup, který jeho straně pomáhal v roce 2006 s kampaní, si po vstupu strany do Sněmovny začal nárokovat "výsadní možnost ovlivňovat rozhodování o veřejných zakázkách v kompetenci resortů řízených Stranou zelených." Podle Lišky nedokázal Soukup pochopit, že strana nefunguje na principech "výměnného obchodu". Soukup byl nicméně za Stranu zelených až do října 2007 náměstkem tehdejší ministryně školství Dany Kuchtové. [celá zpráva]

"Pokud nechcete, aby se z Věcí veřejných staly Kšefty veřejné, vřele Vám doporučuji se od pana Soukupa odstřihnout," varoval Liška. Mimo jiné uvedl, že od jisté doby nedělá Soukup nic, co by nebylo v zájmu ČSSD.

"Necháte-li své stranické mecenáše jako je pan Bárta, aby společně s panem Soukupem pokoutně jednali o tom, co bude po volbách, velmi brzy zjistíte, že máte jen malý vliv na rozhodování o politice VV," upozornil Liška  a popřál Johnovi hodně štěstí, jenž prý bude potřebovat.

VV: Soukup je pouze obchodní partner

Jaromír Soukup na dotaz Práva odpověděl: „Já bych se k tomu asi ani nevyjadřoval. To by bylo pod moji úroveň," řekl. Podle něj se chce Liška pouze zviditelnit.

John v reakci na dopis uvedl, že "Soukup je pro VV obchodním partnerem a vzájemný vztah je založen na jasně definovaných obchodních vztazích." Pozastavil se také nad tím, proč Liška o zkušenostech se Soukupem informuje až nyní.

"Těžko se mi komentuje pamflet, který vznikl ze strachu," napsal ve své reakci John. "Pan Liška fabuluje a jasně ukazuje, že v nouzi je mu každý prostředek dobrý. I kdyby jím měla být lež," uzavřel předseda VV.

Reklama

Související témata:

Související články

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Zubová: Soukupovi by role ministra slušela

Olga Zubová bude do říjnových voleb v kandidovat za ČSSD, ačkoliv je předsedkyně Demokratické strany zelených. Zubová na jaře pomáhala ČSSD svrhnout vládu...

Výběr článků

Načítám