Hlavní obsah

Zelení teď kandidáta na ministra školství nehledají

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Před zahájením nedělního jednání republikové rada Strany zelených v Brně její předseda Martin Bursík sdělil, že jednání o nástupci Dany Kuchtové by nemělo být na programu. "Protože republiková rada vůbec nemá kompetenci nominovat ministry. To přísluší předsednictvu. Ještě zdaleka neproběhly rozhovory se všemi kandidáty, nebylo by vhodné, kdyby rada vybírala kandidáty z osudí," prohlásil Bursík.

Článek

Bursík odmítl spekulovat o náměstkovi na resortu školství a místopředsedovi zelených Dušanu Lužném i o dalších kandidátech, například poslankyni Olze Zubové.

Podle očekávání se Bursík nevyhne kritice ze strany nejradikálnějších členů republikové rady, kteří požadují opustit vládu Mirka Topolánka. Podle Bursíka je zapotřebí více času na vysvětlování jak to v politice chodí, co je to vlastně koalice.

"Když chcete něco v koalici prosadit, nemůžete si diktovat požadavky, ale je potřeba vytvořit atmosféru komunikace. My přece nemáme většinu v koalici, a i kdybychom někdy měli, je jasné, že ty ostatní nebudeme válcovat. Je důležité, že jsme našli tuto atmosféru, v níž jsme schopni se na drtivé většině věcí dohodnout. Myslím, že jsme úspěšní, tohle všechno jsou jen řeči. Překvapilo mě, že jsou takto přímočaří," odpověděl předseda zelených na ostrou kritiku.

Zdůraznil, že nemá zájem na tom, aby se zelení stali standardní politickou stranou, která vnímá ministerstva jako kořist a podle toho se chová. V souvislosti se snahou některých členů volajících po větším zastoupení SZ na klíčových postech, jako je například elektrárenská společnost ČEZ, Bursík říká, že se nenechá vydírat lidmi, kteří tímto způsobem vnitrostranickou debatu přes média tematizují, aby dostali vedení do úzkých. Bursík ujistil, že se nyní naopak cítí silnější než kdy jindy.

Reklama

Výběr článků

Načítám