Hlavní obsah

Zelení opět ubrali velkým stranám, mají 10 procent

– PRAHA
Novinky, fia

Podle posledních údajů Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zaznamenala největší nárůst volebních preferencí Strana zelených. Oproti únoru si polepšila o čtyři procentní body a získala si přízeň deseti procent voličů. Jedno procento k dobru v porovnání s minulým měsícem si připsali ještě komunisté. Ostatní strany ztrácely.

Článek

Nejsilnější stranou zůstává ODS s 25,5 procenty, což představuje proti únoru tříprocentní pokles. Následuje ČSSD, která by v březnu získala 21 procent hlasů, v únoru přitom měla o dvě procenta více.

KSČM by v únoru volilo 11,5 procenta obyvatel, v březnu se jejich počet zvýšil na 12,5 procenta. Strana zelených se z únorových šesti v březnu vyhoupla na rovných deset procent voličských hlasů.

Do Sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL, kterou by volilo 6,5 procenta občanů, tedy o jedno procento méně než v minulém měsíci. Vládní US-DEU by v současnosti pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny nepřekonala, podporuje ji 0,5 procenta dotázaných. 

Vývoj stranických preferencí v roce 2006 (v %)
ledenúnorbřezen
ODS2828,525,5
ČSSD272321
KSČM1211,512,5
Strana zelených2,5610
KDU-ČSL67,56,5
US-DEU10,50,5
Jiné1,523
Neví222121
Zdroj: CVVM

Volební účast  

Kdyby se volby do Sněmovny konaly v březnu, zúčastnilo by se jich 66 procent dotázaných. Svého volebního práva by naopak nevyužilo 24 procent respondentů. Nerozhodnuto zůstává podle průzkumu deset procent voličů.

Zelení na vzestupu

Nejvýraznější vzestup zaznamenala Strana zelených. Podle politologa Zdeňka Zbořila ale toto posilování nebude trvat věčně. "Zastaví se v okamžiku, kdy se lidé blíže seznámí se skutečným programem zelených a s hlavními představiteli strany. Zatím zelení těží z popularity a slušnosti Martina Bursíka," řekl Novinkám Zbořil.  

Z vývoje voličských preferencí vyplývá, že Strana zelených ujídá z koláče téměř všem stranám, které mají nakročeno do Sněmovny. Politolog Zbořil to přičítá skutečnosti, že zelení jsou jednou z mála stran, které mají ideově zakotvený program.

"ODS i ČSSD jsou ideově nečitelné. Označují samy sebe za pravici a levici, ale nic víc se od nich občan nedozví," poznamenal Zbořil. Jedinou stranou, které zelení zřejmě voliče nepřeberou, je podle Zbořila KDU-ČSL, která má podobně ideově vyhraněný program a věrnou voličskou základnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám