Hlavní obsah

Zelení nechtějí převahu ČSSD a ODS v Senátu

– PRAHA

Strana zelených se bojí ústavní většiny ODS a ČSSD v obou komorách parlamentu po říjnových senátních volbách. Proto v sobotu vedení strany nominovalo devatenáct kandidátů do volebních obvodů. Ve zbylých z 27 obvodů se chtějí představitelé zelených domluvit na podpoře kandidátů KDU-ČSL.

Článek

Mezi schválenými kandidáty byl i nezávislý Zdeněk Bárta, který bude na Litoměřicku reprezentovat lidovce a zelené zároveň.

"Při ústavní většině by došlo k nezvratitelným změnám ústavy, o které bych nestál," řekl Bárta novinářům, proč ho těší spolupráce obou stran. Podmínky společného postupu v senátních volbách chtějí zelení a lidovci podle předsedy zelených Martina Bursíka zveřejnit později.

Mezi 19 kandidáty zelených je také známý pražský onkolog Pavel Klener, v Praze se spolu s ním budou za zelené ucházet o voliče sociální ekolog z Karlovy univerzity Ivan Rynda, zastupitel čtvrtého pražského obvodu a zakladatel sdružení Oživení Petr Štěpánek a písničkář a předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček. Moravští kandidáti Jiří Matuška za Břeclav, Mojmír Vlašín za Brno-město a Jiří Krist z Opavy se věnují ochraně přírody.

Zelení se obávají, že pokud se ODS a sociální demokraté dohodnou na nějaké formě společné vlády, může být jejich společným zájmem i změna volebního systému na většinový, což by ohrozilo existenci menších stran v parlamentu. Ústavní většina ve Sněmovně je 120 poslanců, což součet současných mandátů ČSSD a ODS přesahuje. V Senátu zatím ODS a ČSSD potřebují k dosažení ústavních změn alespoň jednoho dalšího partnera.

Dva vyloučení

Republiková rada zelených dnes z řad nejmenší parlamentní strany vyloučila členy moravskoslezské organizace Jiřího Blahutu a Simonu Pavlicovou. Dvojice podle názoru zelených stranu poškodila před červnovými volbami do sněmovny, když v médiích zbytečně zveřejnila spory uvnitř moravskoslezské organizace.

Blahuta na jaře napadl manžela moravskoslezské kandidátky a současné poslankyně Věry Jakubkové. Navíc ještě Blahuta společně s Pavlicovou cestovali vlakem bez jízdenky a při kontrole hrubě napadli vlakvedoucího.

Zelení podpoří Vlčka s podmínkou

Strana zelených společně s ODS požadují jasné garance ze strany soc. dem., že předseda dolní komory odstoupí, pokud by měl rozhodovat o novém předsedovi vlády. [celá zpráva]

Zelení navíc podmiňují svůj souhlas se zvolením Vlčka závazkem předsedů sněmovních stran, že v případě porušení Vlčkova slibu, odvolají dočasného šéfa Sněmovny poslanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám