Hlavní obsah

Zelení jsou nabroušení, ale z vlády jít nechtějí

Právo, trj
PRAHA

Strana zelených trvá na tom, aby se otázka dalšího setrvání šéfa lidovců Jiřího Čunka ve vládě probrala na jednání koaliční devítky. Podle předsedy Martina Bursíka však ultimáta nechystají. Zelení ani nedávají najevo, že by z vlády na protest proti Čunkovi odešli. Už v sobotu ale zasedne republiková rada zelených, kde se může o jejich postoji rozhodnout.

Článek

Šéfka poslanců zelených Kateřina Jacques Právu řekla, že nálada ve straně na ni působí jednoznačně protičunkovsky. Podle Jacques by mohla pomoci koaliční schůzka. "Myslím, že se konat bude," uvedla Jacques s tím, že poslední jednání bylo jen přerušeno.

"Ať odejde"

Krajním řešením situace může být odchod zelených z vládní koalice, ale to zatím nikdo nesignalizuje. Pražský radní Petr Štěpánek (SZ) řekl Právu, že není možné, aby Čunek dále podrýval důvěru kabinetu, ale otázkou je, zda by se zelení měli usnést na tom, že odejdou z vlády, když to neučiní šéf lidovců.

"Musíme to hluboce takticky zvážit, protože cílem přeci je, aby z vlády odešel Čunek," dodal Štěpánek.

Člen republikové rady zelených Matěj Stropnický nečeká definitivní ultimátum ve vztahu k vládě či usnesení ve smyslu: buď zelení, nebo Čunek. "Sám za sebe říkám, že to nebude tuhle sobotu," řekl Právu Stropnický.

Reklama

Související články

Zeleným došla s Čunkem trpělivost

Předsednictvo Strany zelených v neděli večer vyzvalo premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, aby svolal koaliční schůzku kvůli setrvání šéfa lidovců Jiřího...

Výběr článků

Načítám