Hlavní obsah

Zelení chtějí vyřešit problémy v justici, jinak by mohli opustit koalici

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana zelených v úterý oznámila, že pokud koalice uspokojivým způsobem nevyřeší jejich požadavek na odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, mohli by zelení opustit vládní koalici. Naznačil to ministr školství Ondřej Liška v reakci na dotaz, jak se strana zachová při hlasování o nedůvěře vládě, které chce iniciovat opoziční ČSSD.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr školství Ondřej Liška

Článek

Zelení v souvislosti s nestandardními postupy některých vysokých justičních představitelů v kauze vyšetřování údajné korupce bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka požadují, aby vláda odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou [celá zpráva].

Liška řekl, že strana očekává koaliční jednání k řešení problémů v české justici, konkrétně k jejich požadavku ohledně Vesecké. Ke schůzce podle něj zatím nedošlo zejména z důvodu časové zaneprázdněnosti jednotlivých aktérů.

Padni komu padni

Ministr dále naznačil, že pokud by v tomto ohledu nedošlo ke shodě, zváží své setrvání v koalici. Liška řekl, že strana zastává heslo "padni komu padni" a pokud by tento princip nebyl dodržen, nemuseli by již být zelení součástí koalice, o jejíž budoucnosti chtějí co nejdříve hlasovat sociální demokraté. Ministr to řekl v reakci na dotaz, jak se zelení v případě tohoto hlasování zachovají [celá zpráva].

Místopředsedkyně strany Kateřina Jacques dodala, že poslanci zelených budou v každém případě hlasovat jednotně, a že si strana je vědoma své koaliční odpovědnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám