Hlavní obsah

Zelení chtějí škrtat v ostravské kandidátce, popírají také vazby na ČEZ

PRAHA

Roztržka na volební schůzi ostravských kandidátů Strany zelených bude zřejmě stát místo na kandidátce Jiřího Blahutu, který se minulý pátek popral se Zdeňkem Jakubkem, jehož žena Věra vede kadidátku SZ v Moravskoslezském kraji. O místo na kandidátce asi přijde i krajská pětka Simona Pavlicová. Vedení zelených se současně ostře ohradilo proti nařčení z vazeb na elektrárenskou firmu ČEZ.

Článek

Vedení strany se ve sporu přiklonilo na stranu Jakubkové a jejího muže. Zároveň odsoudilo chování Blahuty a Pavlicové, kteří podle předsedy Martina Bursíka vážně poškozovali stranu tím, že v předvolebním období zveličovali rozsah incidentu.

"Ať si poslouží, ale nebudeme krýt trestný čin," prohlásila v pátek Pavlicová s tím, že se chce bránit, protože vedení strany prý nevyslechlo její verzi incidentu.

Napadení Blahuty, který na ostravské kandidátce figuroval na posledním místě, zatím vyšetřuje ostravská policie jako podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Podle policejního mluvčího Milana Klézla ale není vyloučeno, že celý incident bude překvalifikován na trestný čin.

Blahuta uvedl, že spor měl politický podtext, a že při údajném napadení utrpěl fyzickou i psychickou újmu. "Způsobil mi otřes mozku, pohmožděniny hrudníku a krku," stěžoval si. [celá zpráva]

Podle Jakubkové bylo naopak podstatou sporu to, že o ní Blahuta šířil nemístné poznámky, což se jejímu manželovi nelíbilo. Jakubka vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že ani na chvíli neměl v úmyslu Blahutovi ublížit a ani se na to nepřipravoval. Za své jednání se mu přesto omluvil.

Zelení popřeli spojení s ČEZ

Zelení zároveň popřeli tvrzení, že by měli vazby na energetický gigant ČEZ. Předseda Strany zelených Martin Bursík to v pátek rezolutně odmítl. Reagoval tak na informaci, že klientem mediální agentury Médea, která pro zelené nakupuje reklamní prostor, je i společnost ČEZ. Zdůraznil, že SZ kritizuje ČEZ za její dominantní postavení na trhu a navrhuje její privatizaci.

Ředitel společnosti Médea Jaromír Soukup dodal, že ČEZ je jenom jeden z klientů jeho agentury, kterých je celkem kolem 400.

Zelení vynaloží na letošní předvolební kampaň kolem 15,6 miliónů korun. Nejdůležitější položku představuje právě pohledávka 9,4 miliónů korun vůči agentuře Médea, která, jak uvedl Soukup, bude splacena po tom, co zelení dostanou finanční příspěvek za červnové volby. Z této částky SZ vyčerpala do této chvíle 6,5 miliónů korun.

"Byl to svým způsobem ode mě podnikatelský risk, který vyšel, protože na 99 procent se Strana zelených do Sněmovny dostane," řekl Právu Soukup. Bursík vyzval ostatní politické strany, aby i ony odkryly financování jejich předvolební kampaně.

Reklama

Související články

Zelení berou voliče hlavně ODS a ČSSD

Strana zelených přetahuje voliče hlavně občanským a sociálním demokratům. Jejich vzestup však znamená ztrátu i pro lidovce. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu...

Výběr článků

Načítám