Hlavní obsah

Ze zoo v Táboře uteklo sedm zubrů, mohou útočit zejména na psy

Tábor

Ze zoologické zahrady v Táboře uteklo v sobotu sedm zubrů. Pět se jich podařilo brzy zahnat zpět. Dva jsou stále v lese přiléhajícím k zahradě, lidé by do něj neměli vstupovat, zejména ne se psy, vůči nimž mohou být zubři agresivní. Zvířata utekla kvůli poničenému plotu. Po dešti na něj spadl strom. ČTK o tom informoval mluvčí zoologické zahrady Filip Sušanka.

Foto: Česká krajina

Ilustrační foto

Článek

„Dlouhodobě jsme upozorňovali sousedy, co tam mají stromy, že ty stromy jsou v katastrofálním stavu a že hrozí jejich pád, což se potvrdilo během prudšího deště a větru," řekl Sušanka.

Všech sedm chovaných zubrů se podle něho drželo jen v přilehlém lese. Najít se je podařilo ve spolupráci s městskou policí a díky dvěma majitelům dronů, kteří pomáhali zubry najít.

Pět z nich už se podařilo zahnat za opravený plot, dva jsou ještě venku, o odchyt se snaží ošetřovatelé zoo, znají jejich polohu.

Bouře o pár desítek metrů minula výběhy hodonínské zoo, ve Vyškově utekl klokan

Domácí

„Víme, kde jsou, neměli by nikam dál pokračovat, nemají tendenci utéct, spíš se budou vracet ke svému stádu, kde jsou zvyklí,” řekl Sušanka.

Zubr evropský patří na světě mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů, ve volné přírodě je jich polovina. Táborská zoo se chovu zubra evropského intenzivně věnuje několik let.

Reklama

Výběr článků

Načítám