Hlavní obsah

Ze Zemana se stává zoufalý muž, tvrdí Paroubek

Právo, Novinky, ČTK, alm, znk
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu odmítl slova bývalého premiéra a expředsedy strany Miloše Zemana, podle kterého stál za trestním oznámením na jeho osobu právě Paroubek. Zemanovo tvrzení považuje za účelové. Podle něj se tak bývalý předseda snaží ovlivnit výsledky sjezdu ČSSD, který se bude pořádat tento týden.

Článek

Ze Zemana se stává zoufalý muž, řekl Právu Paroubek s tím, že pokud Zeman obvinění zopakuje, podá na něj trestní oznámení. Zeman oznámil svůj odchod z ČSSD ve středu. [celá zpráva]

Na tiskové konferenci pak Paroubek řekl, že Zeman neunesl svou odpovědnost za podpis nevýhodné smlouvy s advokátem Zdeňkem Altnerem, který po straně požaduje bezmála 20 miliard korun za vysouzení Lidového domu. Na advokáta ČSSD podala trestní oznámení pro podezření z vydírání. [celá zpráva]

"Jsou to zoufalé snahy Miloše Zemana, jak ovlivnit sjezd sociální demokracie. Miloš Zeman by měl zpytovat svědomí, jakou smlouvu uzavřel se Zdeňkem Altnerem," řekl šéf soc. dem. novinářům. "Pokud si to rozmyslí, budu rád, pokud si to nerozmyslí, nedá se nic dělat," dodal.

Paroubek vyzve Zemana, aby se vrátil do ČSSD

Novináře Jaroslava Nováka, který na Zemana v pondělí podal trestní oznámení, Paroubek podle svých slov tři čtvrtě roku neviděl. Jakékoliv spojení s trestním oznámením na Zemana popřel.

"Miloš Zeman to přehnal," uvedl Paroubek a dodal, že bývalého předsedu vyzve k návratu do sociální demokracie. "Bude to na jeho rozhodnutí," doplnil současný předseda ČSSD.

V diskusi na webu ČSSD pak uvedl, že Zeman proti němu a straně vede otevřený boj celou řadu týdnů. "Jsem už čtvrtým předsedou ČSSD, kterému se dostává této "přízně". Po Jiřím Horákovi to byl Vladimír Špidla a po něm Stanislav Gross, nyní jsem to já," uvedl Paroubek.

Organizace v místě Zemanova bydliště možná zanikne

Místní organizace ČSSD v Novém Veselí na Žďársku, jejímž členem je i bývalý předseda strany Miloš Zeman, zřejmě zanikne. Organizace má jen 12 členů.

"Navrhnu členům zrušení organizace, věřím, že mě všichni podpoří," řekl předseda organizace Miroslav Zita a doplnil: "Bude to na protest proti vedení ČSSD a hlavně předsedy Paroubka".

Zeman mu zatím písemně své vystoupení ze strany neoznámil. Předseda ČSSD v Novém Veselí nevěří, že by spolustraníci mohli Zemana přesvědčit o tom, aby si své rozhodnutí rozmyslel.

"Znám ho dobře, tykáme si, říkáme si bráško. Vím, že vždy splní, co slíbí, toho si na něm nejvíc cením. Takových lidí je totiž v politice málo. Věřím, že by se k tvrzení, že trestní oznámení inicioval Paroubek, neodhodlal, pokud by neměl důkazy," uvedl Zita.

Zemanovi příznivci v ČSSD chtějí, aby si to expremiér rozmyslel

Předseda pražské soc. dem. a kandidát na místopředsedu ČSSD Petr Hulinský Právu řekl: "Některé věci a rozhodnutí se nedělají unáhleně. Miloš by to měl ještě zvážit."

Okresní šéf ČSSD v Děčíně Jaroslav Foldyna pro Právo uvedl: "Kvůli nepotvrzeným věcem se ze strany neodchází. Chtěl bych, aby Miloš Zeman zůstal členem ČSSD a aby se jeho vztahy s Paroubkem urovnaly. Lidský rozměr rozepře je větší než její rozměr faktický. To jsem před chvílí řekl i Paroubkovi."

Foldyna také popřel informace, že bude kandidovat na předsedu ČSSD proti Paroubkovi. "Bylo to jen kdyby," uvedl a souhlasil s názorem, že možnost jeho kandidatury na šéfa strany je jednoprocentní.

Poslanec Karel Šplíchal soudí, že Zeman je mimořádná osobnost. "Nerozumím tomu ... je to škoda," prohlásil. Podle něj není pravda, že Paroubek expředsedu ze strany "vyštípal". "Já bych řekl, že tady se děje něco, čemu nerozumím," uvedl Šplíchal.

Volfová nabídne Zemanovi předsednictví své strany

Bývalá Zemanova organizační tajemnice v dobách, kdy byl předsedou ČSSD, a pozdější poslankyně za ČSSD Jana Volfová, která nyní zakládá novou politickou stranu, Právu řekla, že Zemanovi po jeho odchodu ze sociální demokracie nabídne v nové straně jakoukoli funkci včetně předsednické.

"Kdyby Miloš Zeman chtěl vstoupit do naší strany, tak já budu první, kdo mu nabídne místo předsedy," řekla Volfová s tím, že sjezd nového politického subjektu se koná příští sobotu v Jihlavě.

Název nechtěla prozradit, jen uvedla, že ve hře je pět návrhů, jak by se měla nová strana jmenovat. Volfová byla místopředsedkyní Nezávislých (předseda Vladimír Železný), se Železným se však politicky rozešla a buduje novou stranu na základě bývalých konexí jak v této straně, tak také v ČSSD.

Spekuluje se proto, že by se na sjezdu v Jihlavě mohl objevit jak Miloš Zeman, tak bývalý člen ČSSD poslanec Miloš Melčák, kterého soc. demokracie vyloučila za to, že umožnil vznik Topolánkovy vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám