Hlavní obsah

Zdrojem epidemie žloutenky v Turnově je patrně užitková voda

Možným zdrojem nákazy žloutenkou typu A, jejíž ohnisko se objevilo v Turnově, může být podle hygieniků užitková voda ve zdejších zahrádkářských koloniích. Počet nakažených za poslední týden narostl o devět na 69 celkem lidí s vazbami na Turnov. V libereckém kraji je případů celkem 90. V pátek to uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Případy onemocnění se v Turnově začaly objevovat ve druhé polovině září, jde o lokální epidemii.

„Část laboratorních výsledků biologického materiálu nemocných s vazbou na město Turnov prokazuje shodu s virem, který byl detekován v Libereckém kraji na jaře v rizikových komunitách. Na další výsledky ještě čekáme. S určitou mírou pravděpodobnosti se ukazuje, že možnou cestou nákazy u některých osob mohla být užitková voda v zahrádkářských koloniích v Turnově,” uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Dvě ohniska žloutenky se na jaře objevila v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemoc v těchto místech se šířila hlavně v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova, nakazilo se mezi nimi 21 lidí.

V Libereckém kraji se rozšířila žloutenka typu A, hygienici hovoří o epidemii

Domácí

Kvůli riziku nákazy odmítá transfuzní stanice liberecké nemocnice až do odvolání dárce krve s bydlištěm v Turnově. Lidé, kteří byli v kontaktu s nemocnými, navíc nesmí například navštěvovat ani veřejné bazény a sauny. Opatření platí i pro některé školy, žloutenkou zatím onemocnělo šest školáků.

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám