Hlavní obsah

Zdravotníci vyhlásí stávkovou pohotovost kvůli přesčasům

– PRAHA

Zdravotnické odbory se ve středu chystají vyhlásit stávkovou pohotovost. Chtějí zabránit ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS) v jeho plánech na řešení přesčasové práce zdravotníků. Odboráři mají vlastní návrh, na kterém se shodli se zaměstnavateli. Návrh poskytli ministerstvu práce a sociálních věcí, které zodpovídá za pracovní legislativu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Proti Julínkovým návrhům na řešení přesčasů uspořádal minulý týden Lékařský odborový klub demonstraci.

Článek

Pokud stávková pohotovost nebude znamenat dostatečný tlak na ministra, jsou odboráři ochotni přitvrdit, řekl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Formy protestu zatím neřešili.

Nový zákoník práce platný od ledna dovoluje zhruba 400 hodin přesčasů za rok, řada lékařů ale pracuje navíc i 1000 hodin. Nemocnice to řeší dohodami, které jsou na hraně zákona.

Julínek chce přesčasy řešit delší pracovní dobou a smluvní mzdou

Julínek proto navrhl, aby se základní pracovní doba rozšířila o osm hodin, na 48 hodin týdně. Dalších osm hodin by si zdravotníci mohli nasmlouvat jako přesčasy.

Vyjednávali by nejen o odměně za přesčasy, ale i za základní pracovní dobu, což by jim odměnu za přesčasy navýšilo. Julínek chce místo dosavadních tabulkových smluvní mzdy.

Odbory navrhly vyšší limit přesčasů

Proti Julínkovu návrhu se postavila i Česká lékařská komora, nesouhlasí ČSSD. Lékařský odborový klub uspořádal minulý týden demonstraci. Argumentují, že v akciových společnostech, kde se o platech vyjednává, jsou platy výrazně nižší.

Reklama

Související články

Julínek odmítá platby za rady po telefonu

V souvislosti se zavedením třicetikorunových poplatků u lékaře za vyšetření se objevila řada spekulací. Například to, že se někteří pacienti budou chtít...

Výběr článků

Načítám