Hlavní obsah

Zdravotníci chystají protesty kvůli platům

Právo, ČTK, tin

Přetahovaná mezi odbory, lékařskými a pacientskými organizacemi a ministerstvem zdravotnictví pokračuje. Na pondělní tiskové konferenci předneslo třináct organizací požadavek, aby vláda ČR zvýšila platy o víc než ohlašovaná tři procenta a výdaje na zdravotnictví na devět procent HDP. Nyní dává Česko 6,8 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

Odboráři představili tento požadavek už v červnu, ministerstvo zdravotnictví ho odmítlo. Podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (ANO) odbory jednají každý rok nátlakově. Ministr se hájil, že česká vláda dává do zdravotnictví pořád víc peněz.

Peníze navíc by se podle odborů měly získat na rezervních účtech zdravotních pojišťoven, kde leží 55 miliard korun.

Peníze podle organizací chybějí zejména v menších nemocnicích, zařízeních následné péče a pro domácí péči, kterou poskytují i charitativní spolky. „Od roku 2016 do nemocnic šlo navíc 38 miliard, celkově jde do zdravotnictví mezi 20 a 25 miliardami ročně navíc, v příštím roce 22 miliard.

Není to tak, že bychom nějak škrtili zdravotnictví,“ reagoval Vojtěch. Zdravotní pojišťovny mají letos k dispozici asi 320 mi­liard.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Odbory to ale vidí jinak: podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové jde o iluzorní číslo. „Peníze zůstávají na účtech zdravotních pojišťoven. Reálně je to asi tak o pětinu méně,“ řekla v pondělí Žitníková.

Stát by měl podle ní navýšit aspoň na 1600 korun měsíčně i platbu pojistného za státní pojištěnce, jako jsou důchodci, nezaměstnaní a děti. Letos platí pojišťovnám za každého 1018 korun měsíčně. Je jich zhruba 5,9 milionu.

Sestry stále chybějí

Podle Žitníkové chybí v nemocnicích asi 5500 sester a dalšího personálu, aby mohl být naplňován zákoník práce a další předpisy.

„V nemocnicích se stále masivně porušuje zákon, falšují se výkazy práce a páchají se další podvody,“ podotkl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel. Fakt, že ministr chce zdravotníkům platy navýšit méně než ostatním státním zaměstnancům, považuje za skandální.

Engel byl v letech 2010 a 2011 tváří protestů lékařů Děkujeme, odcházíme. Další protesty chystají organizace i teď, podrobnosti chtějí sdělit na konci srpna.

Podle Petra Fialy z Asociace českých a moravských nemocnic by bylo pro zachování péče ve stejném rozsahu jako letos potřeba navýšení nemocnicím o 12 procent. „Tři procenta bude inflace.

Jenom pro navýšení mezd o deset procent by bylo potřeba zvýšení plateb od pojišťoven o šest procent,“ dodal. Nemocnice, například v Rum­burku, se dostávají do finančních potíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám