Hlavní obsah

Zdravotní výbor Sněmovny se nedohodl na postoji k reformě

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl
PRAHA

Ani po pětihodinovém úterním jednání zdravotního výboru Sněmovny k poplatkům ve zdravotnictví, jak je navrhuje ministr Tomáš Julínek (ODS), poslanci nepřijali žádné usnesení. V podstatě to znamená, že bude na Sněmovně, jak se rozhodne, zda Julínkovy poplatky přijme nebo ne.

Článek

"Znamená to, že do Sněmovny jde tento návrh bez usnesení výboru," řekl Právu předseda zdravotního výboru David Rath (ČSSD).

Místopředseda uvedeného výboru Boris Šťastný (ODS) Právo informoval, že jednání nebylo jednoduché. "Komunisté podali sedm pozměňovacích návrhů a ani jeden neprošel. Spolu s ČSSD chtěli zamítnout návrh, ale to také neprošlo. Zástupci ODS, lidovců a zelených nedali žádné pozměňovací návrhy," řekl Šťastný.

Rath ještě doplnil, že neprošel ani návrh koalice, že výbor doporučuje Sněmovně tyto regulační poplatky.

Hovorka: Chtít poplatky od dětí je nemravné

Ministr Julínek navrhuje 30 korun za návštěvu lékaře, praktika, specialisty i zubaře, 30 korun za každý lék na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za návštěvu pohotovosti. Poplatky spolu s doplatky za léky mají být ročně do stropu 5000 korun. Nad tuto hranici už by zdravotní pojišťovny pacientům peníze vracely. Do stropu se ale nezapočítávají peníze za hospitalizaci a pohotovost.

V minulých dnech ministr Julínek ustoupil lidovcům v jediné výjimce, a to, že poplatky nebudou platit děti do tří let života, jak navrhoval, ale do šesti let. Lidovcům se ale ani tento ústupek Julínka nelíbí a požadují, aby od poplatků u lékaře byly osvobozeny všechny děti do 18 let.

Největším lidoveckým kritikem Julínkovy reformy je poslanec Ludvík Hovorka. Ten v úterý prohlásil, že zatím nebude navrhovat žádné pozměňovací návrhy, protože věří v dohodu v rámci koalice. Zdravotnická část a poplatky ale podle něj do reformy financí vůbec nepatří a kabinet prý udělal velkou chybu, když je tam zařadil. Chtít poplatky u lékaře i od dětí je podle něj nemravné a nepřijatelné.

"Stále je prostor pro kompromis uvnitř koalice," potvrdil možnost dohody Šťastný.

Lékařské organizace chtějí oddělit poplatky od reformy

Zástupci lékařských organizací se v úterý shodli na tom, že nesouhlasí s regulačními poplatky u lékaře tak, jak je Julínek navrhl.  Domnívají se, že tak závažná věc jakou reforma je, by neměla být přílepkem k reformě veřejných financí.

"Nesouhlasíme s poplatky, s jejich výší, ani formou výběru," řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Informoval, že lékařské organizace vyzvaly Julínka k jednání o reformě zdravotnictví.

Ten chtěl jednat u kulatého stolu se zástupci pěti parlamentních stran, ČSSD to ale odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám