Hlavní obsah

Zdravotní pojištění budou platit i pracující důchodci a studenti

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Zdravotní pojištění by měli platit i pracující důchodci a studenti, kteří si přivydělávají. V neděli se na tom dohodli lídři koaličních stran na zámku v Kolodějích. Návrh reformy zdravotnictví ministryně Marie Součkové (ČSSD) však na programu nebyl. Koalice se jím bude zabývat na svém zasedání 10. února.

Foto: Šumperská nemocnice

Během dne otevřených dveří si budou příchozí moci osobně prohlédnout porodní boxy, včetně nadstandardních pokojů a novorozeneckého úseku.

Článek

"Zaměstnavatelé budou pracujícím důchodcům a studentům strhávat z výdělků stejné srážky jako ostatním zaměstnancům," řekl novinářům po jednání předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Neupřesnil ale odkdy to bude, protože taková změna si vyžádá úpravu zákonů.

Lídři koaličních stran se ze sedmihodinového jednání věnovali zdravotnictví necelou hodinu.

"Bylo to asi tři čtvrtě hodiny. Více se zdravotnictvím budeme zabývat do čtrnácti dnů. Dnes šlo hlavně o daňovou reformu," řekl Právu po jednání premiér Vladimír Špidla.

"Dnes jsme projednávali jenom nejaktuálnější věci, které se dají ještě zařadit do zákonů, které jsou nyní ve Sněmovně ve druhém čtení, například zákon týkající se Všeobecné zdravotní pojišťovny a ostatních pojišťoven," řekla Právu Ministryně zdravotnictví Marie Součková Součková.

Nemocnice budou placeny jinak

Dodala, že lídři koaličních stran se dohodli na stoprocentním přerozdělování vybraného pojistného mezi zdravotními pojišťovnami. Až dosud se takto přerozdělovalo pouze 60 %. Na stoprocentním přerozdělování vybraných peněz vydělá Všeobecná zdravotní pojišťovna, která by tím získala za rok až dvě miliardy korun. Mohla by tak lékařům platit včas a ne se zpožděním jako je tomu nyní. Naopak do problémů to může přivést zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, které až dosud platily lékařům včas.

Dále se koalice dohodla na zavedení nového způsobu plateb nemocnicím. Až dosud jsou placeny paušálem a nyní by to bylo takzvaně za diagnózu. Znamená to, že v každé nemocnici by za například stejnou operaci dostali i stejně zaplaceno. Dosud to je rozdílné. Oba tyto návrhy by se měly realizovat od července.

Zatímco kvůli novému způsobu přerozdělování musí být změněn zákon, platbu za diagnózu lze zavést už podle platných zákonů. Od ledna už řada nemocnic vykazuje pět procent péče novým způsobem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám