Hlavní obsah

Zbytečný humbuk, míní ODS o sporu Svobody s Hradem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté v krajích nemají jednotný názor na to, zda měl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) podpořit organizaci festivalu a pochodu homosexuálů v hlavní městě. Oslovení funkcionáři se shodují v tom, že spory na toto téma jsou zbytečně vyostřené. Většině pochod nevadí, část nicméně dává bývalému předsedovi ODS a prezidentovi Václavu Klausovi za pravdu v tom, že konzervativní politik by podobné akce zaštiťovat neměl.

Článek

Za primátora se výrazně postavil předseda Oblastního sdružení ODS Praha-východ, poslanec Petr Tluchoř. Členové ODS by podle něj měli především ctít svobodu názoru, nikoli se věnovat "jakési mravní cenzuře".

Regionální rada ODS na Vysočině vydala už dříve prohlášení, v němž podpořila prezidentovy názory. To, že záštitu nad Prague Pride převzal čelný člen ODS, považuje regionální rada na Vysočině za politováníhodné. V prohlášení se mimo jiné uvádí, že ODS je strana, která obhajuje konzervativní hodnoty ve společnosti.Klaus bývalým spolustraníkům z Vysočiny poděkoval. Ocenil, že se ozvala alespoň část ODS, zatímco vedení strany mlčí. [celá zpráva]

Kdo nejde s námi, jde proti nám?, diví se Tluchoř

"Není hodno ODS, aby primátor hlavního města byl vlastními kolegy ostrakizován a dáván do klatby za to, že si dovolil dát najevo svůj názor, který spočívá v tom, že není homofob," sdělil bývalý šéf sněmovní frakce ODS Tluchoř. Vadí mu označení festivalu za akci deviantů. Nesouhlasí ani s tím, že část jeho kolegů razí názor, že kdo není proti homosexuálům, není správný konzervativec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ve Sněmovně

"Zásadně odmítám toto nesnášenlivé, povýšenecké vystupování. Právě tento styl komunikace ODS počátkem tohoto století zahnal do izolace, ze které se těžce a dlouho dostávala. Na podpoře svobody vyjadřování není vůbec nic nekonzervativního," uvedl.

Olomoucký primátor Martin Novotný má problém za pěkné téma letní okurkové sezony. "Osobně vůči homosexuálům a jejich akcím nic nemám, jsem velmi tolerantní. Že by ale měla konzervativní strana tyto akce zaštiťovat, si nemyslím," uvedl.

Hájek i Bátora se jen chtějí zviditelnit, míní Šnajdr

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nynější středočeský poslanec Marek Šnajdr označil spory kolem pochodu homosexuálů za "neuvěřitelné šílenství a ztrátu zdravého rozumu". Autoři silných výroků, jako jsou Klausův vicekancléř Petr Hájek či personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora, se podle něj chtějí jen mediálně zviditelnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora před americkou ambasádou.

"Absolutně odmítám úvahy, aby se k tomu vyjadřovaly stranické orgány, to už bychom byli v dobách Gustáva Husáka a Milouše Jakeše. Je to právo a rozhodnutí pana primátora a já jej respektuji," zdůraznil Šnajdr.

Zbytečná konfrontace, dodávají regiony

S názorem Hradu naopak souhlasí místopředseda regionálního sdružení ODS ve Zlínském kraji Tomáš Šimčík. "Situace je zbytečně vyostřená. Osobně zastávám konzervativní přístup a názory, to je můj pohled na postup pana primátora Svobody," řekl.

Kubera s Klausem souhlasí

Hradu se zastal i teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera. "Ať si každý přečte, co přesně řekli Klaus, Hájek nebo Bátora, a pak ať se vyjadřuje. Já s tím problém nemám, oni totiž ani nic kontroverzního neřekli," prohlásil. Zdůraznil, že je liberál a s homosexuály problém nemá. "Mně osobně je takový pochod jedno, nejsem proti němu, ale taky nechci, aby se na něj museli všichni dívat jak na prvního máje," dodal.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Odvolejte Hájka, vyzvali mladí sociální demokraté

Do sporu okolo pochodu se vkládá v posledních dnech kdekdo. Mladí sociální demokraté v pátek zaslali prezidentovi Václavu Klausovi otevřený dopis, ve kterém požadují odvolání Petra Hájka z pozice hradního vicekancléře. A to kvůli výroku, kdy označil homosexuály za deviantní. Klaus má podle oranžové mládeže vyvodit „nápravné opatření“.

„Rádi bychom Vás požádali o odvolání pana Petra Hájka z pozice zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury,“ napsali mladí soc. dem. Klausovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám