Hlavní obsah

Zbrojaři proti Petříčkovi: Česko vyklízí pole konkurenci

Právo, Oldřich Danda

Škrtnutím pera zarazilo ministerstvo zahraničí českým zbrojařům miliardové obchody, protože jim vetovalo vývozní licence. Exportní a zbrojařské firmy se zlobí, že ministerstvo jim hatí zakázky i do zemí, které nejsou na listině embargovaných zemí OSN nebo EU a do kterých ostatní evropské státy vyvážejí bez skrupulí dál.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Diplomacie se hájí tím, že je potřeba dodržovat nejen embarga, ale zvažovat všechna možná rizika vyplývající z vývozu zbraní.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiřího Hynka ministerstvo v poslední době zpřísnilo svůj postoj k vývozu zbraní. „V rámci členské základny asociace začíná být nespokojenost s přístupem ministerstva zahraničí k licenční politice u exportu vojenského materiálu a zboží dvojího použití,“ řekl Právu Hynek. Chce proto otázku vývozu otevřít na nejbližším výboru pro obranu Sněmovny.

Stát poškozuje sám sebe
Jiří Hynek, prezident AOBP

Ministerstvo např. zakázalo státnímu podniku Explosia vývoz střelného prachu do Turecka. Na zákazu exportu zbraní do Turecka se shodly evropské země poté, co Turci obsadili minulý rok syrské příhraniční oblasti. Podle Hynka je ale rozdíl mezi zbraněmi a střelným prachem. Navíc embargo nebrání italským, francouzským a španělským firmám dál vyvážet do Turecka nejen střelný prach, ale i střelivo.

„Některé země umí interpretovat omezení a pravidla ve svůj prospěch, ale u nás je ministerstvo začalo interpretovat ve prospěch naší konkurence,“ zlobí se Hynek.

Podle něj zákaz znamená pro Explosii velký ekonomický problém, protože jde o téměř 20 procent jejich obratu.

„Ve velmi krátké době mohou být nahrazeni západoevropskými výrobci a nikdy se na tento trh už nevrátí. Dá se říci, že stát poškozuje sám sebe,“ podotkl Hynek.

Miliardový obchod do Ugandy

Vývozní povolení uděluje Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu, ale právo veta mají ministerstva zahraničí, vnitra a při strategických nákupech i resort obrany.

Na ministerstvo zahraničí si stěžují i největší čeští exportéři zbraní. STV Group společně s koncernem CSG už léta vyzbrojují ugandskou armádu repasovanou ruskou technikou. Loni např. dostali paradoxně souhlas s vývozem 31 modernizovaných tanků T-55 do Ugandy, ale zároveň nesouhlas s vývozem bojových vozidel pěchoty BVP-2 do téže země.

Zbrojní embargo ohledně Libye už porušilo několik zemí

Zahraniční

STV Group tam kromě toho chtělo vyvézt i tanky T-72. Celkově mělo jít o obchod za jednu miliardu korun. „V Ugandě k žádným mimořádným událostem nedošlo a je těžké uvěřit, že během uplynulých tří měsíců se situace změnila tak, že udělit souhlas s vývozem dalších 62 kusů obrněné techniky by bylo pro riziko proliferace (šíření do dalších zemí) vyloučené,“ napsalo STV Group ministerstvu zahraničí.

Podle informací Práva se ministerstvo obává, že Uganda, která na seznamu embargovaných zemí není, vyveze zbraně do sousedního Jižního Súdánu, ve kterém je občanská válka. Poté, co české firmy nedostaly souhlas, tanky a další techniku se chystá vyvézt Bělorusko.

Rusko má náskok ve výzbroji, řekl Putin

Evropa

Problém má i moravská firma Zeveta Bojkovice, která chtěla do Spojených arabských emirátů dodat protitankové granáty za 300 milionů korun. Když nedostala povolení, chtěla dodat zbraně bulharské exportní firmě, která doma licenci získala.

Ale české ministerstvo zahraničí zablokovalo i tento obchod, protože další export z Bulharska podmiňuje svým souhlasným stanoviskem. Advokát Zevety Radek Ondruš ale tento postup ministerstva považuje za skandální, protože pokud má úřad pochybnosti o vývozu do Emirátů, měl by podat stížnost k Evropské komisi a své pochybnosti doložit argumenty.

Obrana koupila pancéřová skla v Německu. Češi se brání

Domácí

Dodal, že tím české ministerstvo omezuje bulharské obchodníky, když říká, že jejich licenční orgány nejsou schopny podobné obchody posoudit, a koleduje si o arbitráž. Podle Ondruše je jasné, že o dodávku zbraní do Emirátů usilují jiné evropské země a také Rusko.

Ministerstvo zahraničí konkrétní obchody nechtělo komentovat, ale přislíbilo, že s prezidentem AOBP Hynkem budou o výhradách jednat. „Musíme u vývozu posuzovat nejen mezinárodní embarga, ale i mnohá další rizika,“ sdělila Právu Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva.

Dodala, že podle společných evropských pravidel je embargo jenom jedno z osmi kritérií, podle kterých vývoz zbraní posuzují.

Reklama

Výběr článků

Načítám