Hlavní obsah

Zbraň nové generální inspekce - agenti v utajení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohem širší pravomoci než současná Inspekce policie bude mít od ledna nový úřad, který ji má nahradit – Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Její pracovníci budou moci pracovat jako agenti v utajení, kteří budou mít falešnou identitu a díky tomu budou schopni mnohem efektivněji odhalovat tu nejtěžší trestnou činnost policistů, celníků či dozorců ve věznicích.

Foto: Archiv, Právo

Návrh loga generální inspekce

Článek

Podle současného šéfa Inspekce policie Dušana Brunclíka se počítá s tím, že inspektoři v utajení by například mohli být na nějakou dobu nasazeni do věznic jako odsouzení. To je mnohem větší oprávnění, než mají inspektoři dnes, kdy mohou využívat pouze institut testů spolehlivosti, při kterých například mohou kontrolovat poctivost dopravních policistů.

Zatím nemyslitelná je ale podle Brunclíka představa, že by agent inspekce s nově vytvořenou identitou i životním příběhem začal pracovat přímo s policisty na oddělení.

„V současné době si to neumím představit. Když dáte takového člověka přímo mezi policisty, kteří něco páchají, může to taky trvat dva roky, než ho k něčemu vůbec pustí,“ míní Brunclík.

Pro něj je prý mnohem lepší, když bude agentem člověk, který bude vystupovat jako civilista.

„Ten by se etabloval do nějakého prostředí, v němž působí i třeba policisté. Začne se s nimi kamarádit, chodit do hospody a pak s nimi provede třeba předstíraný převod věci (například na oko nákup drog či zbraní). Civilista navíc z takového prostředí jednodušeji zmizí,“ poznamenal Brunclík.

Vlastní zásahovka

Institut agenta dnes běžně funguje i u policie, která jej ale může nasadit jen na odhalení nejzávažnějších trestných činů, jako je korupce nebo organizovaný zločin. Stejné kritérium má platit i pro novou generální inspekci.

„Agent se bude moci účastnit trestné činnosti třeba organizované skupiny, do které se pod falešnou identitou dostal, může v tom prostředí působit a je beztrestný. Nesmí však trestnou činnost iniciovat,“ upřesnil Brunclíkův spolupracovník Petr Ruml. Připomněl, že s nasazením agenta musí vždy souhlasit soud.

Brunclík se svými podřízenými a zástupci ministerstva vnitra na vzniku generální inspekce už víc než rok intenzivně pracuje. Zatímco nynější Inspekce policie může vyšetřovat pouze policisty, bude mít její nástupkyně širší záběr, který dosáhne i na celníky či příslušníky vězeňské služby.

Oproti dnešku také bude mít pravomoc přímo případné hříšníky stíhat, což nyní může dělat pouze státní zástupce. Získá i vlastní zásahovou jednotku.

Brunclík je jedním z kandidátů na místo ředitele generální inspekce, kterého bude na návrh vlády jmenovat premiér. Hovoří se ale i o někdejším náměstku policejního prezidenta Ivanu Bílkovi, bývalém policejním prezidentovi a nynějším šéfovi karlovarských policistů Oldřichu Tomáškovi či o bývalém náměstkovi ministra vnitra Jaroslavu Salivarovi.

Budou jako ostříži

V rámci generální inspekce má pracovat více než tři sta lidí, většina z nich ve služebním poměru. Její rozpočet na příští rok činí 235 miliónů korun. Na její práci má dohlížet poslanecká komise.

Samotný útvar pak získá i nové logo, které pro něj připravil Vojenský historický ústav. Redakce Práva získala tento návrh, který ale ještě musí schválit vláda. Uprostřed znaku je na bílém, stříbrném gotickém štítě posetém modrým pravoúhlým labyrintem položen ostříž v letu.

Labyrint má symbolizovat komplikovanost vyšetřovací práce inspekce, ostříž zase schopnost vyhledat a účinně zasáhnout tam, kde je třeba. Zosobňuje prý rychlost, přesnost a účinnost. Sousloví „zrakem ostřížím“ by mohlo fungovat jako heslo.

Anketa

Pomůžou agenti v utajení odhalovat trestnou činnost?
Ano
82,5 %
Ne
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2914 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám