Hlavní obsah

Závěry komise k CME půjdou státnímu zastupitelství

Právo, jp
PRAHA

Poslanci především z řad opozice ve středu schválili závěrečnou zprávu sněmovní vyšetřovací komise objasňující příčiny prohrané arbitráže České republiky s americkou společností CME kvůli neochráněné investici Američanů do TV Nova. Zároveň schválili, aby zpráva byla předána Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Foto: Josef Zajíc

Bílovec 25.4.2018 Vládní delegace navštívila Bíloveckou nemocnici a.s.

Článek

To by se se závěry a získanými důkazy mělo seznámit a posoudit, zda na jejich základě lze odvodit zahájení šetření trestného činu konkrétních lidí. Předseda komise Stanislav Křeček (ČSSD) v závěrečné řeči konstatoval, že prohraná stockholmská arbitráž, při které musela ČT zaplatit společnosti CME přes deset miliard korun, byla od začátku vedena tak, aby ČR prohrála.

"U žádného soudu vyspělé země by předložené důkazy nemohly obstát," prohlásil Křeček. Zároveň uvedl, že stát udělal několik chyb. "To je i poučení do budoucna," dodal. Se závěrem komise ale nesouhlasila nezařazená poslankyně Táňa Fischerová (za US-DEU), která upozornila, že všechny arbitráže "vyjádřily odpovědnost bývalého šéfa Novy Vladimíra Železného". Postup Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v celé záležitosti již od doby udělení licence považuje za "vážné pochybení."

Reklama

Související články

Kavan: MZV se chtělo sporu se CME vyhnout

Ministerstvo zahraničí ČR se chtělo arbitráži s firmou CME vyhnout. Kolegové z ministerstva financí v čele s Pavlem Mertlíkem ho totiž ujišťovali, že stát...

Výběr článků

Načítám