Hlavní obsah

Závěrečný účet českého předsednictví EU se vyšplhal nad tři miliardy

Praha

Náklady na české předsednictví Evropské unii dosud činily 3,054 miliardy korun, částka zahrnuje i přípravy. Sekce předsednictví na úřadu vlády ještě splácí řadu faktur, souhrnnou zprávu o vyúčtování by měla vláda dostat do konce října, řekl ve čtvrtek ve Sněmovně ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slavnostní odhalení loga českého předsednictví

Článek

Podle dřívějších předpokladů se měla konečná částka pohyboval kolem 3,3 miliardy korun. "Nepředpokládám, že by výdaje na předsednictví přesáhly původně uvažované 3,3 miliardy," uvedl Füle v odpovědi na interpelaci poslankyně Gabriely Kalábkové (ČSSD), která se na náklady ptala.

V sekci předsednictví úřadu vlády se nyní podle ministra provádí audit, ještě se splácí faktury. "Koncem října by měl úřad vládě předložit souhrnnou zprávu o financování," podotkl Füle. Bude to podrobný rozpis nákladů, dodal.

Na marketing vynaložila sekce předsednictví úřadu vlády podle ministra zhruba 121 miliónů korun. Řada jiných resortů vydala další částky, ale v mnohem menším rozsahu, dodal Füle.

Česká republika vedla unii v první polovině letošního roku, byla koordinátorem a mluvčím EU. Pomyslnou štafetu převzalo Česko od Francie a předalo ji Švédsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám