Hlavní obsah

Zatčení Dalíka je důsledek akce Čisté ruce, liboval si středočeský lídr ODS

Novinky, jov

Zatčení lobbisty Marka Dalíka zasáhlo i poslední předvolební Otázky Václava Moravce. Kandidát občanských demokratů na post středočeského hejtmana, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, se domnívá, že zatčení Dalíka je důsledkem akce Čisté ruce, která se podle něj fakticky rozeběhla až za vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Raduan Nwelati (ODS)

Článek

„Možná, že Miloš Zeman tehdy nastartoval aspoň rétoricky akci Čisté ruce, a já si myslím, že nyní probíhá za vlády Petra Nečase,“ komentoval Nwelati zatčení Dalíka v posledních předvolebních Otázkách Václava Moravce věnovaných Středočeskému kraji. Akci Čisté ruce, kterou Nwelati zmínil, vyhlásila vláda ČSSD vedená Zemanem po svém nástupu k moci v roce 1998.

„Říkám: padni komu padni,“ uvedl též k Dalíkovi volební lídr ODS. Nwelati se přitom nedomnívá, že občanské demokraty kauza bývalého blízkého spolupracovníka někdejšího premiéra Mirka Topolánka ve volbách ve středních Čechách poškodí.

V debatě se řešily i důsledky zatčení Vladimíra Šišky, nyní již bývalého prvního náměstka odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Kandidátka TOP 09 na hejtmanku, poslankyně Helena Langšádlová, odmítla, že byla oslovena s nabídkou stát se Drábkovou nástupkyní. „Takovou nabídku jsem nedostala, ani ji nezvažuji,“ prohlásila.

Zároveň poznamenala, že výběr nového ministra práce a sociálních věcí může být zbytečnou námahou vzhledem k tomu, že Nečasově vládě hrozí brzký pád v důsledku nepřijetí daňového balíčku obsahujícího zvýšení DPH. „Myslím si, že je to možná zbytečné věnovat tolik energie výběru nového ministra, jestliže je vláda ohrožena,“ řekla Langšádlová, která slíbila, že pokud se stane hejtmankou, vzdá se poslaneckého mandátu.

Snížit dluh, stavět školky, omezit nezaměstnanost

Součástí posledních předvolebních Otázek Václava Moravce byl i tradiční podpis slibů, které hodlají volební lídři do roka splnit, pokud získají hejtmanské křeslo. Pavel Jetenský z KSČM chce realizovat program omezení nezaměstnanosti, Langšádlová slíbila snížení dluhu kraje o jednu miliardu korun.

Nwelati hodlá postavit nejméně sto mateřských školek, lídr koalice KDU-ČSL, SNK-ED a nezávislých Miroslav Rovenský přislíbil prosazení rozklikávacího krajského rozpočtu, kandidát ČSSD na hejtmana Josef Řihák propojení pražské a středočeské veřejné dopravy a jednička Strany zelených Lukáš Tůma zveřejňování veškerých smluv na krajském webu.

Podle volebního modelu agentur SC a STEM/MARK vypracovaného pro ČT vede ve středních Čechách ČSSD s podporou 24,5 procenta respondentů. Druhé ODS model přisoudil 20 procent, komunistům 17, TOP 09 a Starostům 11,5, Straně zelených 4,5 a koalici KDU-ČSL, SNK-ED a nezávislých 3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám