Hlavní obsah

Zatčenému musí být omezení svobody laicky vysvětleno, rozhodl ÚS

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud policie někoho zatkne, musí být dotyčnému srozumitelně a laicky řečeny důvody, aby člověk mohl své zatčení zpochybnit. K takovému závěru dospěl v úterý Ústavní soud (ÚS), který posuzoval stížnost ženy, která napadla příkaz k zatčení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena odsouzená za zpronevěru byla soudem obeslána, zda již uhradila poškozenému škodu. Jelikož se jí nepodařilo obsílku doručit, vydal soud příkaz k jejímu zatčení.

„V tomto formulářově vyplněném příkazu uvedl kromě osobních údajů stěžovatelky jen ustanovení, na jejichž základě se obvykle ukládá útěková a předstižná vazba, pojmenoval trestný čin, pro který byla stěžovatelka odsouzena, a identifikoval útvar provádějící vyšetřování,” popsal ÚS dokument, na jehož základě žena podala stížnost.

„Každé zatčené osobě musí být základní právní a skutkové důvody omezení její osobní svobody sděleny, a to jednoduchým, nikoliv odborným jazykem, aby případně mohla své zatčení zpochybnit,” konstatovali soudci a připomněli, že není možné odkázat se na „dvě písmena z ustanovení § 67 trestního řádu”.

Z takovéhoto odůvodnění totiž ženě nemohlo být jasné, proč má být zatčena a jak se může bránit.

Soud se navíc mohl pokusit doručit obsílku prostřednictvím policie, případně se ji mohl pokusit nechat předvést.

„Obě tyto varianty by byly méně intenzivním zásahem do osobní svobody stěžovatelky, než vydání příkazu k zatčení,” konstatoval ÚS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám