Hlavní obsah

Zastupitelství definitivně odložilo kauzu Kořistka

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Okresní státní zastupitelství v Ostravě ve středu definitivně odložilo tzv. kauzu Kořistka. Trestní stíhání Marka Dalíka a Jana Večerka tedy nebude obnoveno ani na základě nového svědectví Ladislava Sommera.

Článek

Rozhodla o tom ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová s tím, že ve výpovědi Sommera je řada rozporů. Také psychologický posudek svědka naznačil, že si svědek mohl výpověď vymyslet. "Věc jsem odložila, a to opět podle paragrafu 159, odstavce 1 trestního řádu. Informace, se kterou přišel nový svědek, nemůže zásadním způsobem ovlivnit závěry, učiněné v předchozím prověřování," řekla Kornasová.

Spisovatel Sommer se policii nečekaně přihlásil před několika měsíci s tvrzením, že náhodou seděl u vedlejšího stolu v ostravské kavárně a slyšel útržky rozhovoru o "deseti miliónech" a "politické budoucnosti".  

Sommer rozhodnutí očekával

Ladislav Sommer rozhodnutí o odložení kauzy očekával. "Předvídal jsem to od samotného počátku, protože v naší republice je prostě ve zvyku takové vědci uhrávat do autu," řekl. Doplnil ale, že státní zástupkyni rozhodně nepodezřívá, že by jednala na politickou objednávku. "Spíše je to taková opatrnost a snaha nespálit se, jako se na té kauze spálila policie," řekl Sommer.

Žádají omluvu a milión korun

Krajský soud v Ostravě se zároveň od konce listopadu zabývá žalobou na poslance Kořistku, po němž žádají Dalík s Večerkem písemnou omluvu a odškodné půl miliónu korun pro každého.

"Zásah do práv mých klientů byl velice intenzívní. Byli omezeni na osobní svobodě, došlo k narušení tajemství dopravovaných zpráv, byla prolomena jejich bankovní konta," vysvětlil Právu výši požadované částky Dalíkův a Večerkův advokát Stanislav Devátý. Dodal, že zároveň bude žádat po ministerstvu spravedlnosti odškodné pro obviněné klienty, které vyčíslil na zhruba čtyři milióny Kč.

Policie obvinila Dalíka a Večerka loni 30. září za to, že poslanci Zdeňku Kořistkovi nabízeli podle jeho tvrzení 20 miliónů korun, pokud nepodpoří novou vládu. Stíhání bylo loni 18. října zrušeno.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Stíhání Dalíka a Večerka zastaveno

Ostravské státní zastupitelství v pondělí zastavilo trestní stíhání poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, obviněných z uplácení poslance...

Výběr článků

Načítám