Hlavní obsah

Záplavy potrápí Česko ještě dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když všechna povodí hlásí pokles říčních hladin, povodně hned tak neskončí. Uvedl to v úterý krizový štáb na základě informací meteorologů. "Rozhodně neskončí ve dnech, bude to týden nebo dva, ale zatím to nechci odhadovat," řekl po úterním zasedání ústředního krizového štábu šéf Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Ivan Obrusník.

Článek

Podle meteorologů tající sníh z vyšších poloh může při oteplení opět zvýšit hladiny řek. Kritickým dnem podle nich bude středa, kdy očekávaný déšť může zkomplikovat situaci na dolních tocích Moravy, Vltavy a Labe, přičemž nebezpečí je větší na Moravě než v Čechách. Zvlášť ohroženými toky jsou Bečva a Olše.

V porovnání s minulými dny by mělo ve středu více pršet. Více deště očekávají meteorologové zejména na území Moravy. [celá zpráva] Na východě republiky by mohlo napršet až 30 milimetrů srážek, což by zvýšilo hladiny Bečvy, Olše a Moravy. V Čechách se očekávají srážky méně vydatné, navíc mohou být sněhové. O záplavách bude ve večerních hodinách jednat Ústřední krizový štáb.

Na Moravě záleží především na tom, jak rychle bude odtávat sníh z Jeseníků a Beskyd. Zatímco horní tok řeky Moravy je nyní na vzestupu, na jih od Olomouce se řeka stabilizovala. Vážná zůstává situace v obci Novosedly na Břeclavsku, kterou ohrožuje obrovské jezero vytvořené na polích rozbouřenou Dyjí. Obec chrání 800 metrů dlouhá a tři metry široká hráz, ale hladina jezera stále stoupá.

Pokles většiny řek by měl podle hydrologů pokračovat. Jen některé horské toky kolísají vlivem odtávání sněhu. Neznamená to však, že povodně po víkendu skončí.Vltava v Praze by měla nadále klesat.

Na dolním toku Labe problémy přetrvávají

Labe v Ústeckém kraji pozvolna klesá, ale komplikace zatím neubývají. Stále jsou uzavřeny desítky silnic, zaplavené zůstává Hřensko, vodu na návsi mají i Křešice a další obce na Litoměřicku. Lidé, kteří museli před několika dny opustit své domovy, se stále nemohou vrátit. Přibývá těch, kteří před vodou odešli k příbuzným, ale nyní již žádají města o náhradní bydlení.

Nejvíce opuštěných domů je na Litoměřicku, kde Labe pohltilo obec Křešice. Podle krizového štábu vyhnala voda z obcí na Litoměřicku 932 lidí. Během úterý v Křešicích voda mírně ustupovala a lidé se mohli alespoň podívat do svých domů.

Labe klesá na Pardubicku, nebezpečí ale trvá

Hladiny řek v Pardubickém kraji zůstávají ještě vysoko nad normálním stavem, pozvolna však klesají. Postupně se vyprazdňují také vodní nádrže. Uvedl to ve středu ráno vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Nejvyšší povodňový stupeň platil v regionu ve středu ráno pouze na Labi v Němčicích a Přelouči a na Chrudimce v Padrtech. Druhý stupeň povodňové aktivity zůstával ještě na Loučné v Dašicích a Chrudimce v Hamrech a Nemošicích. Ostatní toky se přibližují normálním průtokům.

Na Bečvě mají obavy z deště

V Olomouckém kraji pokračuje na tocích mírný pokles hladin. Vodohospodáři ale s napětím očekávají, jak výrazné budou srážky, které ve středu předpovídají meteorologové. Neměly by ovlivnit situaci na řece Moravě, při intenzivním dešti v Beskydech lze ale předpokládat vzestup řeky Bečvy. Na řece Moravě v Olomouci a v Moravičanech stále platí třetí stupeň povodňové aktivity.

"Bedlivě budeme sledovat intenzitu srážek. Vlastní řeku Moravu a její přítoky by déšť výrazně ovlivnit neměl, pokud se vyplní předpovědí ČHMÚ. Předpověď 30 milimetrů v Beskydech by však na Bečvě mohla znamenat vzestup až na druhý stupeň povodňové aktivity. Ani tak by ale majetek neměl být ohrožen," řekl Antonín Kurfürst.

Anketa

Kdo si nejlépe počínal při povodních?
Klausova vláda v roce 1997
42,3 %
Špidlova vláda v roce 2002
4,2 %
Paroubkova vláda v roce 2006
53,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16123 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám