Hlavní obsah

Zaorálek se sešel s příbuznými zavražděné Češky. Chce po Egyptu pitevní zprávu

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v úterý sešel s pozůstalými po Češce zavražděné v Egyptě. Vyjádřil jim upřímnou soustrast a obeznámil je s dalšími kroky, které nyní jeho resort v dané věci podniká. Chce například od egyptské strany pitevní zprávu. Právu to sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (archivní foto)

Článek

„Chceme po egyptské vládě, aby zvážila možnost finančního odškodnění rodiny. Také chceme pitevní zprávu z pitvy, která byla provedená v Egyptě. Také chceme, aby v momentě, kdy bude uzavřeno vyšetřování, aby nám sdělili motivy útočníka a zda nepatřil k nějaké teroristické skupině,“ řekla Právu Lagronová.

Zaorálek při schůzce rodině také předal dopis od Zemana. Prezident v něm píše, že zprávu o smrti ženy vyslechl se zármutkem. Útok označil za ohavný čin islámského teroristy.

Velvyslanec slíbil, že se zasadí o odškodnění

O odškodné a získání pitevní zprávy se přitom už minulý týden slíbil zasadit egyptský velvyslanec Abd ar-Rahmán Saláh ad-Dín. Velvyslanec to sdělil ministru zahraničí v reakci na nótu české diplomacie, v níž tyto věci požadovala.

Šestatřicetiletá Češka zemřela na následky zranění, která utrpěla při útoku na pláži v egyptské Hurghadě. Tragický incident se odehrál 14. července. Osmadvacetiletý útočník napadl nožem několik žen. Dvě z nich na místě zabil. Češce způsobil několik zranění.

Česká turistka následně strávila dva týdny v káhirské nemocnici. Ačkoli zpočátku se její zdravotní stav zlepšil, minulý týden došlo k prudkému zhoršení. Ženě začaly selhávat orgány. Minulou středu pak lékaři konstatovali, že je ve stavu klinické smrti.

Česká republika sice záhy po incidentu vyslala do Káhiry vojenský speciál, nicméně letadlem se vrátili pouze příbuzní ženy. Zdravotní stav zraněné ženy už její transport nedovolil. Tělo české turistky pak bylo převezeno do Česka v úterý. Případem se také začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám