Hlavní obsah

Megalomanský a nepotřebný. Zaorálek ruší projekt Czechiana za půl miliardy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve čtvrtek oznámil zrušení IT zakázky na projekt Czechiana za 450 milionů korun. Podle ministra je projekt megalomanský a nepotřebný. Projekt měl předávat informace českých kulturních památek do celoevropského projektu Europeana. Podle ministra však instituce umí předávat potřební informace již nyní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek, ministr kultury

Článek

Projekt připravovaný od roku 2015, na který měla 290 miliony korun přispět i Evropská unie, měl odstartoval letos. Zaorálek jej ale nepodepíše.

Na adresu projektu, který byl podle něj z velké části outsorcován a v poslední době jej administrovala společnost Rowan Legal, ministr řekl, že jej nikdo nepotřebuje a ani zainteresované instituce nejsou s to najít jeho smysl, nebo jej vůbec nechtějí.

„Sečetly se všechny mé pochyby, které jsem o projektu měl,” dodal ministr, podle něhož jsou peníze na digitalizaci potřeba jinde. Zmínil například uchovávání a systemizace digitálních zdrojů.

„Celá ta věc tady byla spravována velmi podivným způsobem,” dodal ministr s tím, že bude následovat audit veškerých IT projektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám