Hlavní obsah

Zaorálek: klidně navrhnu na premiéra člena ODS

PRAHA

Pokud bude kandidát ČSSD Lubomír Zaorálek v pátek zvolen do čela Sněmovny, je prý připraven navrhnout na premiéra i člena ODS, pokud by došlo na třetí pokus o sestavení vlády. Vedoucí představitelé ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se během čtvrtka mají dohodnout na tom, zda budou v pátek pro Zaorálka hlasovat.

Článek

Zaorálek ve čtvrtek uvedl, že pokud by to byla poslední možnost, jak zabránit předčasným volbám, navrhne pro případný třetí pokus o sestavení vlády na premiéra i zástupce občanských demokratů.

Zaorálek chce dohodu ČSSD s ODS

Podle Zaorálka spočívá stabilní řešení v dohodě mezi oběma nejsilnějšími stranami. Přítomnost lidovců a zelených ve vládě považuje za zbytečnou, protože jejich ekologické a sociální priority prý obsahuje i program ČSSD.

"To jsou pro nás zbytečné výztuhy. Dohoda je snazší, když je prostě menší množství partnerů i ta koalice je potom snáze zvládnutelná," domnívá se Zaorálek.

"Koalice s více než ústavní většinou je zbytečná. Je to sestava, která se nemůže moc hýbat. Byla by to jen udržovací přechodná vláda," zdůraznil.

Zaorálek se přiklání ke spolupráci ODS a ČSSD, které by spolu podle něj měly jednat o možných programových průnicích.

Zaorálek musí mít podporu trojkoalice, jinak ho ČSSD stáhne

Sociální demokraté očekávají, že jim jejich političtí konkurenti předem zaručí pro Zaorálka plnou podporu. Jinak jeho kandidaturu stáhnou.

Ve čtvrtek ráno zasedalo také grémium ČSSD. Podle místopředsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky se vedení strany shodlo na tom, že se Zaorálek při volbě nesmí spoléhat pouze na hlasy ČSSD a KSČM.

Právě o hlasy komunistických poslanců se bude Zaorálek ucházet ve čtvrtek večer Zaorálek v poslaneckém klubu KSČM. Právu to sdělil předseda komunistů Vojtěch Filip.

Zaorálek proti spolupráci s komunisty

Dosud se k němu někteří komunisté stavěli rezervovaně, protože to je právě on, kdo prosazuje, aby ČSSD nespolupracovala s komunisty.  "Ptám se tedy, proč změnil svou taktiku i svůj názor, protože v roce 2002 to byl právě on, kdo zveřejnil možnou spolupráci mezi námi a sociální demokracií," uvedl šéf komunistů.

"My očekáváme, že ODS nebo všechny tři koaliční strany společně nebo ODS za tyto tři koaliční strany deklaruje podporu našemu kandidátovi," řekl Sobotka a dodal, že v opačném případě by volba předsedy neměla smysl.

Předsedové stran trojkoalice ve středu oznámili, že jsou nakloněni návrhu ČSSD, podle kterého by sociální demokrat v čele Sněmovny pro případný třetí pokus o sestavení vlády navrhl toho, kdy by měl k dispozici podporu minimálně 101 poslance. [celá zpráva]

ČSSD trvá na tom, že nepodpoří trojkoalici

Sociální demokraté si kromě funkce předsedy Sněmovny nárokují také křeslo jednoho místopředsedy. Podle Sobotky by měla další dva místopředsedy získat ODS a komunisté a lidovci po jednom. Sobotka prohlásil, že ČSSD jejich kandidáty podpoří.

Místopředseda sociální demokracie zároveň opět připomněl, že ČSSD nepodpoří trojkoaliční projekt vlády, který pokládá za mrtvý. "Nebudeme podporovat menšinovou vládu, která má jen sto mandátů a nebude schopna v parlamentu vůbec nic prosadit," uvedl Sobotka s tím, že trojkoaliční vláda by se musela se žádostí o podporu obrátit na komunisty, protože od ČSSD ji nedostane.

"Přijatelná je pro nás vláda odborníků s podporou ODS a ČSSD. Za podmínek programového kompromisu si dovedeme představit menšinovou vládu ODS," dodal Sobotka.

Anketa

Mají podle vás poslanci trojkoalice zvednout ruku pro Zaorálka?
Ano
64,6 %
Ne
35,4 %
Celkem hlasovalo 4760 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám