Hlavní obsah

Zaměstnanci žádají vlastníky liberecké nemocnice, aby prošetřili hospodaření

Právo, Barbora Silná
Liberec

Zaměstnanci Krajské nemocnice Liberec (KNL) v petici žádají, aby vlastníci nemocnice Liberecký kraj a Statutární město Liberec prošetřili nedostatky v hospodaření KNL a její dceřiné společnosti NELI servis. Na nesrovnalosti upozornila minulý týden dozorčí radu (DR) KNL odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová, které se v pondělí zastal člen dozorčí rady KNL Jan Rais.

Foto: Barbora Silná, Právo

Zaměstnanci nemocnice se sešli s transparenty v jídelně liberecké nemocnice.

Článek

Oba se shodli na tom, že působení generálního ředitele a předsedy představenstva KNL Zdeňka Konráda a technické ředitelky Aniko Špičkové ve vedení největší nemocnice v kraji vzbuzuje velké rozpaky.

„Mrzí mě jako člověka, že jste se stal ředitelem této nemocnice,“ řekl na setkání zaměstnanců, které se konalo ve středu odpoledne v jídelně nemocnice neurochirurg Miroslav Kaiser.

Na podporu Raise vystoupil i další neurochirurg a člen DR Pavel Buchval, který řekl, že každý z členů dozorčí rady má právo na vlastní názor, a reagoval tak na Konrádovu kritiku, že Rais měl o všem mlčet a hovořit nejprve s vedením společnosti. „Vystoupil s naší podporou a my v tom nevidíme nic špatného,“ konstatoval Buchval.

Foto: Barbora Silná, Právo

Člen dozorčí rady Jan Rais (vlevo), primář ARO Dušan Morman (uprostřed) a ředitel Zdeněk Konrád.

Situace se prošetří

Oba neurochirurgové vystoupili poté, co Konrád tvrdil, že prezentované informace nejsou názorem DR ale pouze Jana Raise. Třetí ze zástupců zaměstnanců v DR KNL primář ARO a předseda odborové organizace pracovníků v sociálních službách a zdravotnictví Dušan Morman své znepokojení vyjádřil už ve středu a podílel se spolu s ostatními odborovými organizacemi na sepsání petice a setkání zaměstnanců.

Další z členů DR a jediný politik, který se odvážil ve středu mezi zaměstnance přijít, náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda (SOS), řekl, že požádá o prošetření situace. „Dopis paní Kaššovicové jsem před jednáním DR minulý týden nečetl, ale nyní si vyžádám komplexním informace s hodlám podat zprávu na zasedání zastupitelstva města na konci června,“ poznamenal Svoboda. Hejtman Libereckého kraje a zástupce majoritního vlastníka KNL Stanislav Eichler (ČSSD) Raisovy výtky odmítl už v pondělí, když řekl, že je Rais vodí za nos.

Sešly se stovky zaměstnanců

„Nemocnice se musí dál rozvíjet, a když odejdu já, nastoupí krizový manažer. Stojím před vámi jako před popravčí četou,“ reagoval Konrád na dotazy zaměstnanců. Několik stovek zdravotníků nemocnice se sešlo v jídelně nemocnice, aby podpořili Raise. Vedlo je k tomu mimojiné to, že si po zveřejnění Raisova dopisu mezi zaměstnanci a v médiích, si ho v úterý dopoledne ředitel Konrád zavolal a nabídl mu výpověď dohodou.

„Jakýkoliv nadřízený by se choval stejně, kdyby s ní jeho podřízený postup nekonzultoval,“ hájil se Konrád a dodal, že transparenty zaměstnanců zastávající se Raise nejsou nutné. Špičková se před zaměstnanci chovala daleko sebevědoměji a tvrdila, že například smlouva s Českou sanitou je právě Raisovým dílem.

„Odešla pouze z mého mailu na váš anebo na mail vašich právníků, už si přesně nepamatuji,“ odvětil Rais Špičkové s tím, že ho stav, kdy nemocnice řeší své problémy na veřejném plénu mrzí. „Nemohl jsem už ale dál mlčet,“ dodal Rais.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám