Hlavní obsah

Žalobci se nelíbí očištění Čunkova vyšetřovatele

Právo, Radim Vaculík

Brněnskému krajskému státnímu zástupci Petru Coufalovi se nelíbí, jak Inspekce ministra vnitra (IMV) uzavřela šetření týkající se postupu původního vyšetřovatele v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Podle pracovníků inspekce policista Milan Šošovička z ostravské expozitury protikorupční policie nespáchal žádný trestný čin. Záležitost pak předali ke kázeňskému řešení Šošovičkovým nadřízeným.

Článek

Coufal, který dohlížel na práci státního zástupce v kauze Čunek a zároveň inicioval vyšetřování inspekce, však její názor nesdílí. "Bylo to dost odvážné tvrzení, že šlo jen o možné přestupkové jednání," míní šéf brněnského zastupitelství.

"V jednom ze šesti již uzavřených bodů s rozhodnutím inspekce nesouhlasím. Jde o skutek, kdy vyšetřovatel předal hlavní svědkyni v případu (Marcele Urbanové) znalecký posudek týkající se její věrohodnosti. I nadále si stojím za tím, že v tomto skutku jde o podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele," řekl Právu Coufal.

Proto už také minulé pondělí zaslal na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které dohlíží na práci inspekce, žádost o přezkum závěrů IMV v Šošovičkově případu. Chce, aby se třeba i za pomoci konzultace s vyššími státními zastupitelstvími zabývalo tím, jak inspekce rozhodla.

"Zatím to na stole nemáme, ale myslím si, že by tu věc mělo řešit místně příslušné zastupitelství tam, kde mělo k předání toho znaleckého posudku dojít," uvedl Michal Zachystal, který má v Praze 1 na starost vyšetřování kriminality policistů.

Prověrka úniku informací pokračuje

Inspekce ještě dále šetří sedmý bod z Coufalova podnětu, kterým je únik informací z Čunkova trestního spisu. Podezřívá zatím neznámého policistu, že mohl předat některým novinářům část informací ze spisu. Vrchní žalobci řeší Salichova Problémy týkající se kauzy Čunek má ale i jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov, který vicepremiérovo stíhání v srpnu zastavil.

Za vším stojí Salichovovy kritické výroky na adresu policie i přerovského zastupitelství, které mělo před jihlavským žalobcem Čunkův případ na starost. Šéfka z Přerova Jan Staňková proto před časem podala na Salichova stížnost pro možné porušení etiky. Jeho nadřízený Coufal však stížnost zamítl s tím, že Salichovova tvrzení byla v pořádku. Staňkové se to však nelíbilo, a proto nyní Vrchní státní zastupitelství v Olomouci přezkoumává závěry Coufala.

Tamní žalobci se dokonce snaží sehnat audiozáznam ze srpnové tiskové konference Salichova, na které oznámil konec kauzy Čunek a vynesl tam i zmiňované kritické výroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám