Hlavní obsah

Žalobci nechtějí dohlížet na nový Čunkův případ

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

Severomoravští státní zástupci odmítli dohlížet nad vyšetřováním nového případu Jiřího Čunka (KDU-ČSL), ve kterém policie prověřuje, jestli na konci devadesátých let minulého století neoprávněně nepobíral sociální dávky, když ukládal na účty v bankách miliónové částky.

Článek

Severomoravští žalobci to zdůvodňují tím, že byli během vyšetřování prvotní Čunkovy korupční kauzy ohledně půlmiliónového úplatku od realitní firmy napadáni z neobjektivnosti. Proto má podle nich Vrchní státní zastupitelství v Olomouci rozhodnout o přidělení Čunkova nového případu žalobcům mimo severní Moravu.

"Vzhledem na dřívější případ pana Čunka a pana Hurty, který byl značně medializován, a my jsme byli s orgány činnými v trestním řízení napadáni z neobjektivnosti, tak jsme navrhli Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby ta věc byla přikázána mimo obvod působnosti Krajského státního zastupitelství v Ostravě," řekl v pátek Právu náměstek ostravské krajské státní zástupkyně Vít Kasík.

Podle něho navíc oba případy spolu zřejmě souvisejí, protože zveřejněné informace patrně pocházejí z původního vyšetřovacího spisu Čunkovy korupční kauzy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rozhodne se v Olomouci

Z kontroly nad vyšetřováním případu možného zneužívání sociálních dávek se již dříve vyloučilo přímo vsetínské státní zastupitelství kvůli možné podjatosti. Kdo tak nad ním bude nakonec dozorovat, musí nyní rozhodnout Vrchní státní zastupitelství v Olomouci s novou šéfkou Milenou Hojovcovou. Tu nedávno do funkce jmenoval místo odvolaného Ivo Ištvána ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Vsetínská policie již v souvislosti s prověřováním možného zneužívání dávek požádala sociální úřad o dokumenty, jestli měl Čunek na podporu nárok. Podle zástupce ředitele vsetínské policie Jaroslava Krchňáka si pak předvolají Čunka k podání vysvětlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám