Hlavní obsah

Žalobce: Policisté Čunkovu kauzu nezmanipulovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Policisté, kteří mají na starosti případ údajné korupce vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka, se během vyšetřování nedopustili žádného trestného činu. V úterý to řekl olomoucký státní zástupce Jaroslav Rašendorfer. Žalobce tak jako nezákonné a nedůvodné zrušil zahájení vyšetřování inspekce ministra vnitra, která policisty podezírala pro zneužití pravomoci veřejného činitele.

Článek

Řízení inspektoři zahájili na podnět trestního oznámení podnikatele Romana Vaškůje, který tvrdil, že se vyšetřovatelé domlouvali na výpovědích s korunní svědkyní Marcelou Urbanovou.

Podnikatel Roman Vaškůj, který je obviněn, že se snažil Čunkovi "pomoci" nátlakem právě na Urbanovou, předal policistům několik e-mailů, které měly pochybení policistů dokazovat.

Případem se poté začala zabývat inspekce ministra vnitra. Policejní orgán inspekce 16. května zahájil na základě oznámení Vaškůje úkony trestního řízení pro podezření, že policista mohl spáchat trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele tím, že sděloval neoprávněné osobě údaje z trestního spisu obviněného vicepremiéra Čunka.

Pouze jeden e-mail

Krok inspektorů poté dostal na stůl olomoucký státní zástupce. "V trestním oznámení pana Vaškůje bylo popsáno jednání policisty, jenž se měl dopustit trestné činnosti tak, že prostřednictvím elektronické pošty měl komunikovat se svědkyní. Když jsme si elektronickou poštu přečetli a porovnali s tím, co bylo tvrzeno v trestním oznámení o trestné činnosti, došli jsme k tomu, že maily tomu vůbec neodpovídají," uvedl státní zástupce Jaroslav Rašendorfer.

Podotkl, že ze strany policisty byl pouze jeden e-mail s banálním sdělením. Svědkyně mu ve dvou případech posílala podle žalobce doplňující údaje. "Nevyplynulo z toho, že by se policista jednání, jak bylo oznamováno, dopustil. Policejní orgán inspekce zahájila úkony pouze na základě oznámení. Skutečnosti tvrzené v oznámení neměly oporu v materiálech," doplnil státní zástupce.

Policie bude šetřit, kdo a jak korespondenci získal

Na podnět státního zástupce budou naopak nyní policisté zkoumat, zda neznámý pachatel neoprávněně nevnikl do počítače užívaného Marcelou Urbanovou a nezmocnil se její elektronické korespondence, jak vyplývá z obsahu spisu.

Podle ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové uložil státní zástupce policejnímu orgánu inspekce předat tento poznatek policistům k prověření, zda naopak tímto jednáním nedošlo ke spáchání trestného činu.

Policie podezírá majitele realitní společnosti HB Real Petra Hurtu, že Čunkovi jako vsetínskému starostovi v únoru 2002 předal zhruba půlmilionový úplatek za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Oba obvinění odmítají. Urbanová na policii vypověděla, že se jí Čunek chlubil převzetím úplatku.

Čunek je prvním členem české vlády obviněným v době, kdy působí ve funkci. Ani v zahraničí není taková věc obvyklá. Situace kolem Čunka vyvolává napětí ve vládní koalici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám