Hlavní obsah

Žalobce: Členové Ztohoven nejsou osvobozeni, věc se vrací policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Členové umělecké skupiny Ztohoven nejsou v kauze trenýrek vyvěšených na Hradě po rozhodnutí odvolacího soudu o jednání ve zkráceném řízení osvobozeni. Případ se může vrátit policii k došetření a klasickému trestnímu stíhání, uvedl v pátek žalobce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje. Soud nyní nerozhodoval o jejich vině, dodal.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

 
Článek

Uvedl tak na pravou míru informaci České televize, že soud definitivně rozhodl, že Ztohoven zůstanou bez trestu.

„Budeme postupovat podle trestního řádu. Věc se vrací do stadia přípravného řízení. Bude posuzováno, zda jsou dány podmínky pro zahájení trestního stíhání,” řekl Lelek. Žalobci v podobných případech obvykle předají případ policii k došetření.

Na řadu nyní může případně přijít klasické trestní stíhání, obžaloba a projednání věci v hlavním líčení před soudem.

Foto: Ztohoven, ČTK

Členové skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.

Odvolací Městský soud v Praze v pátek pouze potvrdil říjnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, že případ nelze řešit ve zkráceném řízení. Otázka viny se prý v pátek vůbec neprojednávala. „Soud rozhodl v neveřejném jednání tak, že bylo potvrzeno rozhodnutí soudu prvního stupně," řekla ČTK mluvčí soudu Martina Puci.

Škoda za 90 tisíc

Škoda akce Ztohoven byla vyčíslena téměř na 90 tisíc korun. Ukradená prezidentská standarta, která byla vyměněna za zvětšeninu spodního prádla, údajně stála 33 tisíc korun. Podle státního zastupitelství pak Ztohoven způsobili poškození střechy za dalších více než 50 tisíc korun.

Členové umělecké skupiny vylezli na střechu Pražského hradu v září v přestrojení za kominíky. Kvůli incidentu byli z funkce odvoláni například velitel Hradní stráže Radim Studený, ředitel hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík či šéf ochranky prezidenta Petr Dongres.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám