Hlavní obsah

Zákulisí televizní superdebaty: Šarvátka s ochrankou, facky a nadávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtvrteční superdebatu lídrů stran, které se ucházejí o hlasy voličů v předčasných parlamentních volbách, provázela na chodbách pražského Kongresového centra paralelní bitva. Na rozdíl od bitvy argumentační, která probíhala v sále, se v předsálí odehrála šarvátka zástupců a příznivců stran nepozvaných do debaty s ochrankou.

Co jste v televizní superdebatě neviděliVideo: naHARIba

 
Článek

Před Kongresovým centrem a na jeho chodbách, kde se uskutečnila volební debata České televize, protestovali příznivci a zástupci Pirátů, Svobodných a volebního bloku Hlavu vzhůru. Vadilo jim, že lídři jejich uskupení nebyli do diskuse pozváni.

„Přibližně půl hodiny po zahájení superdebaty se vstupu dožadovala skupina zhruba šedesáti osob bez oprávnění ke vstupu. Pracovníci bezpečnostní služby jim vstup do sálu nepovolili. Následně došlo k napadení čtyř členů bezpečnostní služby, při kterém utrpěli lehká zranění, včetně bodné rány nožem v oblasti ruky. Všichni byli ošetřeni na místě s tím, že jeden člen byl uvolněn ze služby, aby vyhledal lékařské ošetření kvůli podezření z fraktury očnice,“ sdělil ředitel fyzické ostrahy bezpečnostní služby Ares Group Jakub Zeman, která pro Českou televizi zajišťovala kontrolu u vstupu do Kongresového centra a sálu superdebaty.

Tvrzení o noži je lež, odmítají Piráti

„Akce to byla spontánní a celé to bylo ve veselém duchu. Já osobně jsem se do sálu dostal normálně bez jakýchkoliv potyček. Dole ale vznikla nějaká tlačenice s ochrankou, byla tam trošku divočejší atmosféra,“ řekl Novinkám lídr Pirátů Ivan Bartoš, který si naopak postěžoval na nezvládnutý zásah ze strany ochranky.

Zároveň se ostře ohradil proti tvrzení šéfa bezpečnostní služby, že by někdo z demonstrujících vytáhl na ochranku nůž. „To je bohapustá lež a mediální manipulace,” odmítl Bartoš tvrzení o noži s tím, že Piráti mají demonstraci zaznamenanou na několika videozáznamech, které lze konfrontovat s tvrzením Zemana. Nevyloučil však možnou provokaci, která se mohla odehrát „bokem”.

Hlídky policie situaci monitorovaly, ale podle mluvčího Tomáše Hulana nebylo nutné zasáhnout. „Došlo k verbálním útokům, ale policii nikdo žádné oznámení neučinil, tudíž neřešíme žádný trestný čin ani přestupek. Žádný z účastníků nebyl zadržen,“ řekl Novinkám Hulan.

Výběr kandidátů podle ČT je směšný, tvrdí Bartoš

Nepozvané strany si stěžovaly na klíč, podle kterého Česká televize zvala hosty do finální předvolební debaty. Podle volebního bloku Hlavu vzhůru porušila ústavu. Blok si již formou dopisu stěžoval u generálního ředitele ČT Petra Dvořáka na diskriminační přístup veřejnoprávních médií k některým politickým stranám. Zástupci Pirátské strany považují nepozvání do debaty za účelové.

„Podle mě to byla vydařená akce, poukázali jsme na to, na co jsme chtěli. Můj názor i názor pirátů je takový, že by ČT měla upravit výběr kandidátů, tenhle je směšný,“ řekl Novinkám Bartoš.

Klíč byl znám předem, hájí se televize

Česká televize se brání, že klíč pro účast v debatě byl znám předem. Televize pozvala zástupce devíti politických stran, které se svým volebním potenciálem v krajích nominovaly alespoň do dvou krajských debat, tedy patřily nejméně ve dvou krajích k osmi politickým stranám s nejvyšším volebním potenciálem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám