Hlavní obsah

Zákonodárci řešili protilátky, k ničemu se nedobrali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v pátek řešili uznávání protilátek proti koronaviru tak, aby je mohli lidé využít jako potvrzení o bezinfekčnosti vedle očkování, testu a prodělání koronaviru v posledních 180 dnech. Debatu na plénu dolní komory prosadila poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová. Argumentovala tím, že například Rakousko protilátky uznává.

Foto: Petr Horník, Právo

Sněmovna v pátek jednala o protilátkách

Článek

„K vytvoření protilátek lze dojít dvěma cestami, tedy proděláním nemoci či očkováním. Jejich schopnost ochránit před nákazou je srovnatelná. Odborníci dokonce tvrdí, že protilátky z nemoci chrání lépe,“ řekla poslankyně na úvod.

Podle ní neexistuje důvod, proč by naočkovaní měli být zvýhodňováni. „Pokud to tak činíme, diskriminujeme je,“ doplnila.

Protilátky se uznávat nebudou. Lidem s nimi ale může stačit jen jedna dávka očkování

Domácí

Argumentovala také tím, že například Rakousko uznává protilátky. „Uvedu i konkrétní případ. Dceři premiéra Andreje Babiše nedoporučil lékař očkování, a to kvůli vysoké hodnotě protilátek v krvi,“ uvedla.

Školství vám šlo lépe 

Do ní se ostře pustila poslankyně ANO Jana Pastuchová. „Paní poslankyně Hyťhová se nám přesunula z odborníka na školství na zdravotnictví. Školství vám šlo lépe,“ prohlásila.

Zkritizovala i to, že nezavítala ani na jedno jednání zdravotnického výboru ve Sněmovně. „A Rakousko je navíc jediná země, která uznává protilátky. A ještě z toho ustupuje,“ dodala.

Spor o protilátky. Část opatření omezujících vstupy do restaurací byla nezákonná

Domácí

Hyťhová si kritiku nenechala líbit. „Poslankyně mě zde uráží, že nejsem lékař. Ano, to nejsem. To ale neznamená, že nemůžu mít názor,“ doplnila. Té se později v debatě zastal i Pirát Petr Třešňák.

Sněmovna nakonec po hodinové debatě uznávání protilátek nevyřešila. Jednání přerušila kvůli pevně zařazenému bodu.

Uznávání protilátek žádá opozice i premiér Andrej Babiš (ANO), ministerstvo zdravotnictví je ale zatím proti. Proti se staví část odborníků, podle nich je i s protilátkami vhodné se nechat očkovat. Argumentují tím, že zatím nebyla stanovená univerzální hodnota hladiny protilátek, která by měla pro ochranu před nákazou covidem-19 stačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám