Hlavní obsah

Zákonodárci ODS navrhnou na prezidenta znovu Klause

PRAHA

Poslanci a senátoři ODS se na společném zasedání dohodli, že do prezidentské volby v roce 2008 navrhnou Václava Klause. Usnesení o nominaci přijali zákonodárci jednomyslně.

Článek

Představitelé strany také dodali, že ODS zároveň zahájí jednání s koaličními partnery s cílem dosáhnout znovuzvolení současného prezidenta.

Klaus, který je ve funkci již čtyři roky, oficiálně oznámil svoji opětovnou kandidaturu na konci února. "V okamžiku čtvrtého výročí svého zvolení jsem se po zralé úvaze rozhodl právě teď veřejně sdělit, že jsem připraven i pro druhé funkční období usilovat o funkci prezidenta republiky," řekl tehdy. [celá zpráva]

Kandidáty na úřad prezidenta může navrhnout nejméně deset poslanců nebo deset senátorů. Volba prezidenta by se měla uskutečnit nejpozději začátkem března příštího roku.

Klaus je zatím jediný, kdo oznámil, že se bude o úřad prezidenta ucházet. Sociální demokraté jsou odhodláni poslat do souboje se současným prezidentem vlastního kandidáta, který by byl přijatelný i pro ostatní parlamentní strany a byl by schopen Klause porazit. Zatím ale takovou osobnost nevybrali. [celá zpráva]

Zelení by chtěli prezidentku

Zelení mají ohledně Klause jasno. "Zelení se nechystají podpořit kandidaturu pana prezidenta Klause do druhého období," řekl místopředseda SZ Ondřej Liška. Svého kandidáta by měla strana vybrat nejpozději do podzimu. Za optimální by Liška považoval nominovat ženu. "Je naprosto jasné, že takový kandidát bude vyžadovat podporu i sociální demokracie," dodal.

Pokud se týče KDU-ČSL, mnozí lidovci by Klause zřejmě podpořili, jiní se přiklánějí k výběru vlastního kandidáta. "KDU uvažovala o podání svého vlastního kandidáta, tato úvaha samozřejmě platí. My jsme jednání v této věci neuzavřeli," řekla šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová s tím, že jednání s ODS o Klausově nominaci se KDU-ČSL samozřejmě nebrání.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že jeho strana oznámí svou strategii v červnu. Za pochopitelné považuje, že ODS bude pro Klause hledat podporu i u komunistů. "Byla to realita v roce 2003 a bude to realita i v roce 2008," poznamenal Filip. Zda by Klaus mohl získat podporu některých zákonodárců KSČM, považuje za předčasné úvahy. "Jednání o kandidátovi na prezidenta nás teprve čekají na podzim," poznamenal Filip.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám