Hlavní obsah

Zákon o referendu může vrátit politikům prestiž, apeloval na poslance Zeman

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek přijel do Sněmovny podpořit ústavní zákon o všeobecném referendu. Návrh zákona podle něj může vrátit politikům prestiž a odstranit bariéru mezi nimi a občany.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu ve Sněmovně k projednávání zákona o referendu

Článek

Zeman prohlásil, že před pětadvaceti lety byla profese politika prestižní. „Šel čas, uběhlo 25 let a poslanci se v žebříčku prestižních profesí propadali níž a níž. V několika posledních letech zaujímají politici předposlední místo za uklízečkou,“ zdůraznil prezident.

Tento fakt musí podle něj znepokojovat všechny, kteří se politickou činností zabývají. „Zákon může prestiž vrátit tím, aby se překonala bariéra odcizení mezi nimi a občany a občané byli více vtaženi do procesu a rozhodování,“ hájil návrh Zeman. Sněmovně doporučil zákon schválit. Chce zpřesnit jen několik drobností.

Zeman si rýpl do Halíka

Zeman v pátek řekl, že debata mu připomíná diskuzi, která se vedla před 100 lety o všeobecném volebním právu. Zaznívají podle něj tytéž argumenty - že občané nejsou schopni rozhodovat o důležitých záležitostech.

Rýpl si do katolického kněze a teologa Tomáše Halíka, který v rozhovoru pro Právo řekl, že nebude kandidovat na Hrad, protože je v této zemi příliš málo moudrých lidí. „Nikdo nemá právo urážet svůj vlastní národ,“ vytkl Zeman. [celá zpráva]

Hlava státu řekla, že za odcizení si politici někdy mohou sami. „Naprosto nesnáším výraz obyčejní občané nebo obyčejní lidé. Ten, kdo tohle říká, dává najevo papalášský despekt vůči svým posluchačům,“ prohlásil. Dodal, že obyčejný není nikdo. „Všichni za sebou máme nějaké vykonané dílo. U někoho je to zasazený strom, u jiného postavený dům nebo zplozené dítě,“ sdělil Zeman. Politici by podle něj měli používat výraz normální lidé.

Takový názor ale nezastával vždy. Když se v roce 1992 v ještě federálním parlamentu řešila otázka referenda k rozpadu Československa, odmítl toto řešení jako populismus a poukázal na to, že hlas lidu není hlasem božím. V této souvislosti tehdy citoval psychiatra Cyrila Höschla: „Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.”

Sněmovna nakonec zákon nestihla projednat a předsedající Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) musel bod přerušit.

Anketa

Jste pro zákon o všeobecném referendu?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 4759 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám