Hlavní obsah

Zákeřná bakterie Báru skoro zabila, za záchranu života vděčí matce

Právo, Václav Pergl

To nejtěžší má snad rodina Jarešových z Putimi už za sebou. Jejich 15letá dcera Bára žije. A zasloužila se o to hlavně její maminka, 35letá Marie, která jí darovala svou ledvinu.

Foto: Václav Pergl, Právo

Na snímku zleva profesor Tomáš Seeman, Filip, Bára a Marie Jarešových.

Článek

Příběh se začal odvíjet již v roce 2000, tedy dva roky poté, co se Bára narodila. Rodiče se snažili své první dítě chránit, jak mohli, proti běžným nemocem a úrazům. Ale že by Báru mohla napadnout zákeřná smrtící bakterie E. coli, to je nenapadlo.

Ve dvou letech Barunka začala mít neustále průjmy a dokonce v průjmu byla krev. Místní lékařka ji odeslala do Fakultní nemocnice Motol v Praze. Tam lékaři konstatovali napadení touto zákeřnou bakterií, která vede ke chronickému selhání ledvin. Nicméně Bára byla léčena léky a tak to zůstalo až do letoška.

„Barunka začala dospívat a náhle se její zdravotní stav zhoršil,“ řekl ve čtvrtek Právu 39letý tatínek Báry Filip. V Motole na pediatrické klinice a pak na transplantační jednotce rodičům řekli, že pro Báru by byla nejvhodnější transplantace ledviny, protože její ledviny už pracují jen na 15 procent.

Už je jí dobře

Rodina jen velmi krátce váhala mezi domácí dialýzou a transplantací. Pak se spontánně rodiče rozhodli darovat Báře svoji ledvinu a k nim se přidala i Bářina babička a další lidé. Letos 18. dubna transplantace ledviny proběhla. Ledvinu Báře darovala nakonec její maminka. „Neváhala jsem ani na chvíli. Vždyť je to moje dítě,“ říká Marie Jarešová.

Foto: Václav Pergl, Právo

Rodina Jarešových

„Probudila jsem se až na pokoji a všude jsem měla samé hadičky. Dnes už je mi dobře. Každý den se to zlepšuje,“ dodává 15letá Bára. Nyní chodí každý týden do nemocnice na kontroly a po roce se tato kontrola prodlouží na kontrolu měsíční.

Smrtelné onemocnění

„Onemocnění Báry, tedy chronické selhání ledvin, může být smrtelné. Ročně zhruba 10 dětí onemocní uvedenou zákeřnou bakterií a za poslední tři roky na ni dvě děti zemřely,“ říká profesor Tomáš Seeman z FN Motol, který Báru léčí.

Rodiče pátrali i po příčině onemocnění Báry. V době, kdy byla malá, brali mléko od jedné rodiny, která měla krávu i kozy. Mléko ale vždy tepelně zpracovali. Přesto podezření na nákazu z mléka padlo. Následná kontrola ale nic takového nepotvrdila.

Největší epidemie způsobená smrtící bakterií E. coli byla před dvěma roky. Tehdy v západní Evropě onemocnělo 3816 lidí a 36 zemřelo. Jako původce onemocnění se spekulovalo o španělských okurkách, rajčatech, ale nakonec to měly být klíčky z Egypta. Motolská transplantační jednotka je jediná v ČR, která transplantuje ledviny dětem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám