Hlavní obsah

„Zakázaný” ohňostroj v Praze stál 250 tisíc, Hřibův videomapping skoro dva miliony

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražané si pro vítání nového roku mohli letos vybrat buď videomapping financovaný hlavním městem, nebo tradiční ohňostroj. Na ten se občané skládali sami a záštitu mu dala Praha 2. Videomapping na budovu Národního muzea měl být šetrnější především vůči zvířatům, nešetřil už peněženky Pražanů. Vyšel na necelé dva miliony korun a navíc se dočkal velké kritiky, zatímco ohňostroj na Folimance stál jen 250 tisíc.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Novoroční ohňostroj, který 1. ledna 2020 uspořádal spolek Ohňostroj pro Prahu

Článek

„Když jsme zjistili, že magistrát zruší ohňostroj, tak jsme to nemohli přenést přes srdce. Nechtěli jsme dělat žádný truc podnik, ale jsme trochu konzervativnější, a tak jsme se dohodli s organizátory spolku Ohňostroj pro Prahu,” řekl Novinkám místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

Zároveň dodal, že městská část pouze bezúplatně poskytla pronájem prostoru Bastion na Folimance, ale jinak ohňostroj nijak nefinancovala. Peníze na ohňostroj vybíral spolek především od Pražanů, kteří si přáli, aby na Nový rok ohňostroj v Praze byl.

Na organizaci se podle předsedy spolku Ohňostroj pro Prahu Jana Šaršouna celkově podílelo až 50 lidí. „Jsme rádi, že jsme spolupráci navázali, protože tak máme k dispozici neuvěřitelné know-how, a i díky tomu jsme dokázali celý projekt dotáhnout do zdárného konce,” píše Šaršoun v prohlášení na stránkách spolku.

Na transparentním účtu spolku se nakonec vybralo 287 tisíc korun. Přispěla například i starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) nebo šéf zastupitelského klubu ANO v Praze a poslanec Patrik Nacher.

„Nepřekročili jsme rozpočet 250 tisíc korun. Všichni, kdo na tom pracovali, pracovali zdarma,” řekl Novinkám Šaršoun.

Téměř dva miliony za videomapping

Praha mezitím pod vedením Pirátů připravila videomapping na budovu Národního muzea. Krok vedení hlavního města měl upozornit především na to, že taková varianta je šetrnější ke zvířatům.

Novoroční videomapping v PrazeVideo: ČTK

„Chtěli jsme ukázat, že se dá vstup do nového roku oslavit i bez výbuchů, dýmu a zraněných zvířat. Na Národní muzeum se tak promítal příběh Prahy - jaká je a kam směřuje. Líbilo se mi, že bylo představení tak barevné a pozitivní nebo že se pracovalo i s výtvarnou tvorbou pražských dětí,” pochvaloval si prezentaci primátor Hřib.

Hřib nebyl levnější než Krnáčová

Ještě loni navíc primátor sliboval, že bude varianta videomappingu levnější. Nakonec ale byla ještě dražší než ohňostroj, který loni uspořádala končící primátorka Adriana Krnáčová.

Levnější ohňostroj je jen populistické plácání, ať řeší dopravu, vyzývá Hřiba opozice

Domácí

„Rádi bychom zvolili šetrnější variantu jak s ohledem na rozpočet, tak s ohledem na životní prostředí a zvířata. Zvažujeme takzvaný tichý ohňostroj, který vytváří menší hluk. Zabýváme se také možností přijít s výraznější změnou - udělat světelnou show pomocí dronů, která je ekologická a bez hluku,” uvedl loni v lednu primátor.

Už letos v listopadu ale přiznal, že akce bude stát téměř dva miliony. Poslední ohňostroj, který plánovala rada pod vedením Krnáčové, stál 1,7 milionu korun.

„Videomapping bude stát něco pod dva miliony korun. Tedy přibližně tolik, kolik stál minulý ohňostroj,” uvedl primátor v listopadu. Podle usnesení zastupitelstva na něj Praha vyhradila přesně 1 990 000 korun.

Videomapping má rozporuplné reakce

Světelná projekce se navíc setkala s rozporuplnými reakcemi na primátorově facebookovém profilu. Ačkoliv lidé ocenili záměr být šetrnější ke zvířatům, nic to podle nich neřeší ve chvíli, kdy lidé sami odpalují pyrotechniku bez dohledu.

„Bylo to zajímavé. Ale přišlo mi, že jste se na začátku videomappingu zbytečně moc zviditelňoval,” píše na primátorově facebookovém profilu jeden z uživatelů Martin Malý. „Za mě super. Bylo to tiché a bez obětí na životě a zápachu z kouře,” uvedla Romana Čechová.

„Nelíbí se mi. V České republice na Vánoce máme stromeček a Nový rok slavíme ohňostrojem už řadu let. Přestaňte nám vnucovat svoje představy. Kdyby vám skutečně šlo o lidi, zvířata a přírodu, děláte svoji politiku jinak. Zase jeden laciný výkřik,” napsala Jarmila Chalupianská.

„Nudný, trapný a o ničem,” konstatoval Rostislav Kormoš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám