Hlavní obsah

Zájem Čechů o amalgámové plomby klesá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem Čechů o obyčejné amalgámové plomby klesá. Vyplývá to z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Před deseti lety zaplatila VZP 5 649 947 plomb, loni 3 578 140. V mezidobí se úhrada z pojištění za jednu plombu ale dvakrát zvyšovala, což ovlivnilo celkové vydání – v roce 2003 dala VZP za plomby 774,1 miliónu, loni 787 miliónů korun,“ sdělil Právu v pondělí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

V návrzích reformních zákonů, které přenechal ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09), je i návrh, aby si obyčejné plomby platili dospělí sami a zdravotní pojišťovny je hradily dál jen dětem, těhotným a seniorům nad 65 let.

Pacienti by pak za plombu zaplatili v běžných ordinacích zhruba na 400 až 500 korun, v luxusnějších ale i dvojnásobek, protože do cen se promítají náklady ordinací.

Stamilióny nově z peněženek

Tichý i vyčíslil, že z loni zaplacených 787 miliónů korun za amalgámové plomby u pojištěnců ve věku od 18 do 65 let to byla částka 568 miliónů, 219 miliónů pak stály tyto plomby pro děti do 18 let a pacienty nad 65 let.

Znamená to, že oněch 568 miliónů korun, pokud by bylo schváleno, že si lidé budou platit tyto plomby sami, by nově vydali ze svých peněženek.

„Je pravda, že mladší kolegové moc nechtějí dělat klasické amalgámové výplně a nabízejí pacientům raději dózovaný amalgám, ale nemyslím si, že by to byl nějaký dramatický pokles,“ řekl k číslům VZP prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Jak se k návrhu svého předchůdce Hegra postaví nový ministr zdravotnictví, se zatím neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám