Hlavní obsah

Zahraničí poukazuje na sílu Klause a Topolánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční agentury komentují výsledek českých voleb do Senátu a do komunálních zastupitelstev jako posílení pozic pravice. Především však poukazují na to, že ODS má nyní témeř jistého premiéra i prezidenta, když jak premiér Mirek Topolánek, tak i prezident Václav Klaus mají jistější své znovuzvolení.

Článek

Posílení pozice předsedy ODS a odstupujícího premiéra Mirka Topolánka, kterému se na začátku října nepodařilo v parlamentu získat důvěru pro jeho vládu, je podle světových tiskových agentur výsledkem prvního kola doplňujících voleb do Senátu a komunálních voleb v České republice. Zároveň upozorňují, že druhé kolo senátních voleb bude důležité i z hlediska možných budoucích ústavních změn, včetně volební reformy.

Agentura Reuters píše, že vítězství v prvním kole senátních voleb posílilo pozici Topolánka a jeho volání po předčasných volbách. Topolánek potřebuje přesvědčivé vítězství i k tomu, aby obhájil na listopadovém kongresu ODS funkci předsedy strany, poznamenává Reuters.

Připomíná, že ODS by mohla Senát zcela ovládnout a sama či se sociálními demokraty prosadit ústavní změny, například reformu volebního systému, která by posílila postavení velkých stran a oslabila jejich menší rivaly. Silné zastoupení pravice v horní parlamentní komoře navíc zvýší šance pravicového prezidenta Václava Klause na znovuzvolení parlamentem v roce 2008, podotýká Reuters.

Senátní volby zahojily jizvy po hlasování o důvěře vlády

Pro Topolánka jsou čerstvé volební výsledky k každém případě hojivou náplastí na prohrané hlasování o důvěře vládě, které musel se svou menšinovou vládou absolvovat na začátku října, napsala rakouská agentura APA. I podle ní mu přinášejí naději na znovuzvolení do čela ODS. Znovu dokázal, že ODS umí dovést k volebnímu vítězství, konstatuje APA.

Připomíná, že letos v červnu vyhrál Topolánek s ODS také volby do dolní komory, ale jeho výsledek nestačil pro sestavení stabilní vlády. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek má naproti tomu jen málo důvodů k oslavám. Jako šéf druhé nejsilnější strany měl až dosud velké ambice pokusit se sestavit vládu... Po jasném volebním vítězství ODS je ale jeho pozice oslabená, soudí APA.

ODS, které se kvůli nedostatečné podpoře v parlamentu nepodařilo získat důvěru pro svou vládu, je po prvním kole doplňovacích voleb do Senátu a obecních volbách politicky posílená, píše francouzská agentura AFP. "Poslední volby byly poznamenány erozí malých stran a podle analytiků není vyloučeno, že po senátních volbách budou mít dvě největší strany - liberálové a sociální demokraté - v Senátu většinu nezbytnou k tomu, aby mohly revidovat volební zákon ve svůj prospěch," uvedla AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve štábech politických stran to vřelo

Napětí by se dalo v sobotu odpoledne krájet ve štábech jednotlivých politických stran. Nejenom politici z ODS a ČSSD vnímali i tyto volby jako střet dvou...

Výběr článků

Načítám