Hlavní obsah

Záhadný domek ve Strašicích čeká nový nájezd expertů

– Strašice
Právo, Jindra Pašková

V domku ve Strašicích na Rokycansku se bude znovu měřit. Na koordinovaném postupu se v úterý na radnici dohodli zástupci odborných institucí a zainteresovaných společností. Výsledky by mohly být známy během patnácti dnů.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Praskání žárovek ustalo, teď se problémy v domku ve Strašicích přesunuly na jistič.

Článek

„Věříme, že jednotný postup umožní dobrat se konečně nějakého výsledku. Já osobně cítím příslib, že se podaří jevy odstranit nebo zjistit jejich příčinu,“ uvedl starosta Jiří Hahner (ODS) .

„Počkáme na zprávu ČVUT, a poté, na základě kontinuálních výsledků, navrhneme zhruba do pěti dnů měření zastoupené všemi zúčastněnými stranami. Měření bude probíhat asi týden. Když připočteme čas na vyhodnocením, jsme na patnácti dvaceti dnech. Pak budeme možná schopni říct, co dál,“ vysvětlil dohodnutý postup koordinátor akce Martin Lang.

„Koordinovaný postup zní možná jako fráze, ale je to velká výhra, především pro obyvatele domku,“ dodal mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka. Podle jeho slov se přítomní shodli také na tom, že teorie úmyslného zavinění nebo požáru způsobeného dětmi není pravděpodobná a nebudou se jí zabývat.

Podivné jevy se šíří do okolních domků

Nevysvětlitelné jevy v domku u Mračkových pokračují, ale v jiné podobě. Po praskání žárovek a skla či zahoření zásuvek přišly na řadu výpadky jističe. Ukázalo se ale, že stejný problém vznikl v sousedním domku už čtrnáct dnů před tím, než se v září jevy objevily u Mračkových. Teď se vyskytují celkem ve třech domech.

„Žárovky hořely jenom když byl v sousedství výkop. Po jeho zasypání nadpřirozené jevy přestaly, teď už jen lítají jističe a od minulého týdne přibyly výboje,“ přiblížil Jiří Mraček.

„Mračkovi nám předali časový rozpis výpadků jističe, začíná to v půl osmé ráno a končí večer. Přisuzují to fotovoltaické elektrárně,“ potvrdil Martin Sobotka. Elektrárna ale není zapojená na měnič. Vyloučen stále není ani možný vliv nedaleké vodárny a mluvčí ČEZ se nevyhýbá možnosti souběhu několika vlivů, které jsou samy o sobě neškodné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám