Hlavní obsah

Záhada domu ve Strašicích je stále nevysvětlena

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašice (Rokycansko)

Záhadné jevy v domku ve Strašicích na Rokycansku jsou stále bez zřejmé příčiny. Zatímco část lidí s postiženou rodinou soucítí, fantazie dalších je roztáčena do vysokých obrátek.

Foto: ČTK

Vyhořelé zásuvky v koupelně domu Mračkových

Článek

Spojují události se samotným názvem obce a dokonce došlo i na slova o mrtvém, který chce pryč. Objevují se ale i hlasy, že si rodina může celou událost vymýšlet. Ta se teď, vyčerpána nevysvětlitelnými událostmi, uzavřela do sebe.

„Nikdo si nic nevymyslel. Všichni to berou moc učeně, ale bude to primitivní problém,“ tvrdí Jiří Zajíček, provozovatel firmy Elektro, která prováděla v domku před 11 lety elektroinstalaci. Sám je přesvědčen, že hoření zásuvek a další záhady souvisejí s výkopovými pracemi v okolí.

„Způsob, jakým tam majitelé žili, by nikdo nechtěl absolvovat,“ uvedl a rozhovořil se o téměř nadpřirozených jevech.

Hořela plastová víčka u zásuvek, praskaly žárovky, sklo od hodin, akvária, dokonce mokrý ručník málem shořel. Vše se dělo i po odpojení domu od elektřiny. „Žárovky a sklo jsem viděl na vlastní oči,“ potvrdil majitel firmy. „Můj předák byl u toho, když mezi baterií od umyvadla a potrubím bojleru v koupelně vznikl půlmetrový modrý oblouk,“ dodal.

Zasypáním výkopů se situace zlepšila

Elektrofirma se jako první snažila objevit závadu a odstranit ji. „Trávili jsme tam hodiny. Někdy se jevy opakovaly i pětkrát denně, jindy jsme čekali tři hodiny, a nic,“ přiblížil. „Za čtyřicet let v oboru jsem nic podobného neviděl,“ dodal.

Foto: ČTK

Rodině Mračkových v domku ve Strašišcích hoří kupříkladu z neznámého důvodu zásuvky.

Firma pak provedla opravu, ale netrvalo dlouho a problém byl zpátky. „Už po třech dnech,“ potvrdil Zajíček.

„Já si to vysvětluji jediným způsobem. Barák stojí deset let. Jediné, co přibylo, jsou výkopy,“ míní. Jeho variantu podporuje i informace, že se zasypáním výkopů začaly problémy v domě ustupovat. „Otázkou zůstává, proč tento barák a ne ostatní,“ dodal.

„Měřili jsme celkem čtyřikrát. V úterý odpoledne jsme před domem kontrolovali spektrum od 10 kHz do 6 GHz. Žádné odchylky nebo anomálie nebyly zaměřeny,“ řekla ve středu Právu mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Dana Makrlíková.

Výraznou anomálii neobjevilo měření geofyzika, jak Právu potvrdil místní vědec Martin Lang, ani opakovaná měření ČEZ. „Spolu s externími odborníky teď pátráme ještě na jiných místech,“ upřesnil mluvčí Martin Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám