Hlavní obsah

Zadržování vody už stálo miliardy a další si vyžádá

Právo, Jindřich Ginter

Opatření na zadržování vody ve městech a volné krajině za šest let stálo ze zdrojů ministerstva životního prostředí (MŽP) přes deset miliard korun. A další si vyžádá. Sucho je na postupu, i když zaprší, chybí sníh.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Už v době, kdy se dělala protipovodňová opatření, odborníci věděli, že se musí činit opatření i proti suchu. Doháníme velký deficit,“ řekl Právu ministr životního prostředí Richard Brabec. Letos proto jeho úřad obcím a městům uvolní další miliardu na opatření zadržující vodu prostřednictvím programu Velká Dešťovka.

Další stamiliony byly alokovány na vodovody a kanalizace. I o tento finanční zdroj byl zájem a peníze v prvním kole se rychle rozebraly.

Celkem na podporu zasakování a udržení vody už MŽP rozdělilo od roku 2014 přes 10 miliard. „Na využití srážkových vod ve městech jen loni přišlo 108 žádostí za více než půl miliardy. Na vybudování tůní, mokřadů, travních pásů a jiných opatření proti suchu v krajině se loni sešlo 339 žádostí s požadavkem na téměř dvě miliardy,“ upřesnil Brabec.

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

Peníze mohou jít například na podzemní nádrže a vsakovací zařízení, výstavbu zelených střech, výměnu nepropustných povrchů u parkovišť či jiných veřejných ploch za propustné.

„Jde o poslední peníze z evropských fondů, které v tomto období půjdou na podporu vy­užívání srážkové vody v urbanizovaném území. Adaptace sídel na změnu klimatu však bude prioritou i v období 2021–2027, proto projekty mohou obce a města připravovat průběžně s reálným očekáváním finanční podpory i v budoucnosti,“ ujišťuje Brabec.

Starostové mohou zažádat i o dotace na vodovody, přivaděče pitné vody, ČOV a kanalizace. „Na Státní fond životního prostředí ČR přišlo 330 žádostí s požadavkem na dotace ve výši 8,8 miliardy korun. To je víc než trojnásobek našich možností,“ konstatoval Brabec.

V tomto kole mohl uvolnit 2,5 miliardy. Žádosti obcí o dotace na vodovody vyhodnotí fond přednostně během února.

Reklama

Související články

Přehrady čekají sníh. Zatím marně

Pokud bude dosavadní ráz zimy pokračovat, mají přehrady v Plzeňském kraji zaděláno na problém. Jsou připravené na jarní tání sněhu, jenže toho je zatím...

Pitnou vodu má zákon nadřadit všemu

Pitná voda pro hromadné zásobování obyvatelstva je veřejným zájmem číslo jedna a má být novým ústavním zákonem nadřazená nad jiné zájmy, například v dopravě...

Výběr článků

Načítám