Hlavní obsah

Žádnou krizi nevidím, lidé pořád nakupují, odmítá Babiš kritiku rozpočtu

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé nakupují a žádná krize není. S těmito slovy odmítl premiér Andrej Babiš (ANO) opoziční kritiku schváleného rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard. Opozice mluví o výdajových orgiích a rozpočtovém mejdanu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na zasedání vlády

Článek

„Někdo se snaží vytvářet nějakou atmosféru a mluví o krizi, já tady žádnou krizi nevidím, lidé pořád nakupují. V tomhle směru je to velice pozitivní,“ prohlásil Babiš na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády.

„I když ekonomika neporoste takovým tempem, tak budeme připraveni,“ dodal vicepremiér pro ekonomiku a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet schválil návrh státního rozpočtu na rok 2020 se schodkem 40 miliard. „Ten rozpočet je velice dobrý. ČR má skvělá čísla, máme skvělý růst, podstatně lepší než většina zemí EU. Patříme mezi nejméně zadlužené země,“ dodal premiér.

Vláda odmítá Zemanovu kritiku

Babiš se ohradil i proti kritice prezidenta Miloše Zemana, který se pondělního zasedání vlády také účastnil. Zeman kabinetu vyčetl vysoký počet státních úředníků.

„Pan prezident se vyjadřoval kriticky k počtu zaměstnanců. Ale je potřeba vědět, že hlavní státní zaměstnanci, které jsme navyšovali, jsou učitelé, vojáci a bezpečnostní složky. Kritizují nás, že máme moc státních zaměstnanců, ale chybí nám 600 tisíc učitelů,“ podotkl premiér.

„Nejvyšší nárůst je v regionálním školství. Copak nepotřebujeme učitele?“ přidala se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zdůraznila, že rozpočet prošel vládou jednomyslně.

Jsou to orgie, kritizuje opozice

Koalice ANO a ČSSD bude muset nicméně ve Sněmovně najít další hlasy, díky kterým rozpočet protlačí Sněmovnou. Pro schválení takzvaného zákona roku je totiž potřeba 101 hlasů. Menšinová vláda ANO a ČSSD má ve Sněmovně 93 mandátů.

S hlasy pravice určitě počítat nemůže. Opozice označila schválený rozpočet za rozpočtový mejdan a výdajové orgie. Vláda se tak musí spolehnout na hlasy KSČM, která kabinet toleruje.

Každopádně i Nejvyšší kontrolní úřad minulý týden varoval, že státní rozpočet je na případnou ekonomickou recesi připraven ještě hůře, než tomu bylo před deseti lety, a že i mírné ekonomické ochlazení může u takto nastavených rozpočtů způsobit vysoké schodky. NKÚ to uvedl ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám