Hlavní obsah

Začaly Dušičky, stovky lidí zmateně hledají hroby příbuzných

Právo, Vladislav Prouza

Stovky lidí se na Dušičky vydávají na hřbitovy k hrobům příbuzných, u nichž si však nejsou jistí, kde přesně jsou. Správci hřbitovů musejí často vyvinout nemalé úsilí, aby lidem při určení místa posledního odpočinku jejich příbuzných nebo bližních vyhověli.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Návštěvníci hřbitova v Lednici na Břeclavsku

Článek

Polohu hrobu lidé leckdy pouze tuší. Hřbitov se často od jejich poslední návštěvy diametrálně změnil.

„Jde během Dušiček o minimálně stovky lidí, kteří se v této záležitosti na nás obracejí. Pokud znají jméno aktuálního nájemce hrobu, nebožtíka nebo číslo hrobu, je identifikace hrobového místa snadná a rychlá. Jinak musíme pátrat v hrobových knihách a mapách, což nějakou dobu trvá,“ popisuje šéfová Hřbitovní správy v Hradci Králové Naďa Štěrbová.

Královéhradecká správa obhospodařuje v krajském městě jedenáct hřbitovů se zhruba dvaceti tisíci různých typů hrobových míst od klasického hrobu, hrobky, kolumbária po rozptylovou loučku. Najít hrob, jenž mohl za léta několikrát změnit nájemce, představuje detektivní práci.

Výhodou a jakousi odměnou za naší detektivní práci je, že za některé hroby, takto můžeme vybrat nezaplacené poplatky.
Naďa Štěrbová, Hřbitovní správa Hradec Králové<br />

„Vyhovět se snažíme všem. Většinou se to daří. Nejde to ale vždycky. Třeba v případě, když pozůstalí uloží na hřbitově urnu, kterou z důvodu, že chtějí ušetřit 230 korun za evidenci, nenahlásí,“ popisuje Štěrbová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kolumbarium

Klid mrtvých a pieta místa, kde se nespěchá, mnohým žadatelům příliš neříká. „Někteří jsou nerudní, že jim nezbývá než čekat. Požádat o nalezení hledaného hrobu přitom mohli s předstihem,“ podotkla Štěrbová.

„Výhodou a jakousi odměnou za naší detektivní práci je, že za některé hroby, takto můžeme vybrat nezaplacené poplatky,“ poznamenává správkyně.

Problém s ochranou dat

Správcům hřbitovů komplikuje snahu informovat o poloze jednotlivých hrobů zákon o ochraně osobních dat. Ten de facto platí i pro nebožtíky. „Někdy proto nelze požadované informace o hledaném hrobu, když si to navíc rodina nepřeje, sdělit. Zájemci o polohu hrobového místa se musejí v tomto případě obrátit na rodinu, nikoli na nás,“ přiblížila Lucie Motyčková ze Hřbitovní správy v Trutnově.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Výzdoba na hrobech na pražských Olšanských hřbitovech.

V souvislosti s dušičkovým obdobím má práci i policie. „Počítáme s intenzivnější nepřetržitou ostrahou hřbitovů i dopravními akcemi,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Prachařová. Policisté se zaměřují také na tzv. dušičkové řidiče, kteří sednou za volant pouze cestou na hřbitov.

Správci varují před zloději, jež láká na hřbitovy nepozornost hlavně seniorů. „Krádežím nezabráníte. Snažíme se lidem říkat, že přílišná hrobová výzdoba přitahuje zloděje. Někdy míň znamená víc,“ říká Motyčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám