Hlavní obsah

Začalo druhé kolo senátních voleb, lidé rozhodnou o složení třetiny horní komory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti. Lidé v 27 senátních volebních obvodech ve druhém kole rozhodnou o novém složení třetiny horní komory. Výsledky budou známy v sobotu odpoledne.

V druhém kole senátních voleb na Praze 6 se utká Růžička s BělohradskýmVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Volby mimo jiné rozhodnou o tom, zda ČSSD zůstane v Senátu nejsilnější stranou. Nejlepší pozici před druhým kolem má hnutí ANO, jehož kandidáti postoupili ve 14 obvodech.

Lidovci mají stejně jako ČSSD devět postupujících, ODS pět. Čtyři želízka v ohni mají Starostové a nezávislí spolu se Starosty pro Liberecký kraj. Návrat do Senátu možná čeká TOP 09 díky třem finalistům. KSČM má ve druhém kole jednoho kandidáta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební obvody pro senátní volby 2016

Kandidáti stran vládní koalice se proti sobě postaví na Táborsku, Orlickoústecku, ve dvou brněnských obvodech, na Olomoucku, Kroměřížsku a Hodonínsku.

ČSSD, ANO a KDU-ČSL budou v horní komoře i nadále disponovat minimálně 42 hlasy.

Druhé kolo voleb provází tradičně nízká účast voličů. Při posledních doplňovacích  volbách v roce 2014 hlasovalo ve druhém kole necelých 17 procent voličů.

V pátek jsou volební místnosti otevřeny do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám