Hlavní obsah

Začala sanace českobudějovických škol zasažených azbestem

Právo, Jiří Falout
České Budějovice

V pátek po 14. hodině začala oficiálně sanace azbestem zasažených českobudějovických škol na sídlišti Máj. Ty jsou zavřené od konce loňského listopadu a zhruba tisíc dětí denně dojíždí do náhradních školských zařízení různě po krajském městě.

Foto: Jiří Falout, Právo

Základní školy na českobudějovickém sídlišti Máj

Článek

Odstranění azbestu provede společnost SITA CZ, kterou vybrala na doporučení komise ve středu českobudějovická rada. Firma v pátek od města převzala staveniště. „Několik desítek kvalifikovaných pracovníků bude na místě sedm dní v týdnu.

Předpokládaný termín návratu dětí do škol je nejpozději 31. března, “ sdělil náměstek českobudějovického primátora Kamil Calta (TOP 09).

Čekalo se na svolení hygieniků

Úklid vyjde na více než 15 miliónů korun. Hradit ho bude město a peníze chce vymáhat na případném viníkovi, který se stále hledá. Odhalit by jej měl městem zadaný audit.

„Nejprve provedeme přípravu pro hlavní sanační práce. Pokud to půjde dobře, tak sanace prostor by mohla začít ve čtvrtek nebo pátek,“ řekl Právu obchodně technický manažer společnosti SITA CZ Rudolf Jaszay.

Firma SITA CZ musela počkat, až se k sanaci vyjádří Krajská hygienická stanice v Českých Budějovicích. „Vzhledem k tomu, že hlášení o zahájení prací, které mohou být zdrojem expozice azbestu, obsahuje všechny nutné náležitosti, považujeme tuto povinnost za projednanou. V pátek dopoledne jsme vyjádření odeslali elektronickou poštou společnosti SITA a na vědomí investoru Magistrátu města České Budějovice,“ potvrdil Právu František Kotrba z českobudějovické hygienické stanice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám